UNIFE si alte 22 de asociatii fac apel la UE sa dezvolte un program R&I ambitios

UNIFE, Asociatia Industriei Feroviare din Europa, alaturi de 22 de asociatii reprezentand actionari importanti ai sectorului european de cercetare si inovare industriala, au facut apel la Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene sa dezvolte un Program Cadru pentru Cercetare si Inovare in UE (FP9) ambitios care sa reprezinte un suport real pentru liderii industriei europene.
Urmatorul Program Cadru R&I al UE ar trebui sa fie un program cadru ambitios avand la baza realizarile Horizon 2020. „Credem cu tarie ca acest lucru inseamna cresterea semnificativa a bugetului total UE alocat cercetarii si inovarii in FP9 in cadrul discutiilor curente cu privire la Cadrul Financiar Multianual; concentrarea asupra unei structuri bine echilibrate formate din trei piloni, alocand, in acelasi timp, o cota egala din buget fiecarui pilon; consolidarea liderilor industriali europeni pentru a garanta aplicarea si implementarea durabila a cercetarii europene; continuarea stimulentelor financiare sub forma de subventii pentru toti actorii lantului valoric, inclusiv companiile mici si mijlocii”, au evidentiat asociatiile in declaratia comuna.
Timp de mai multe decenii, Programele Cadru Europene de Cercetare si Inovare au avut succes in propulsarea finantarii, cresterea colaborarii intre actionarii din diferite state membre, sustinerea reducerii riscurilor, accelerarea timpului de lansare pe piata si demonstrarea angajamentului reciproc de lansare si acceptare a inovarilor care definesc viitorul, partial prin incurajarea mai multor actori in consortiile sale. Aceste programe au contribuit, alaturi de programele nationale, la majorarea fondurilor europene pentru a sustine R&I, obiectivul fiind acela de a aloca 3% din PIB-ul UE programelor R&I pana in 2020. Dupa cum a fost identificat de Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker in scenariile sale privind viitorul Uniunii, Cercetarea si Inovarea este un factor geo-politic cheie pentru Europa. Investitia masiva in R&I la nivel european, atat privata, cat si publica, indeosebi in cercetarea aplicata, este una dintre cele mai bune solutii de a face fata concurentei internationale. In ciuda multor eforturi, UE (2,0%) este inca in urma unor tari precum Japonia (3,6%) sau SUA (2,7%) in ceea ce priveste cheltuielile R&D ca procent al PIB, in vreme ce China castiga teren rapid. Dat fiind faptul ca sectorul business detine cea mai mare cota de cheltuieli cu R&D, ajungand la 65% din toate cheltuielile R&D la nivel european, este foarte importanta cresterea cheltuielilor publice atat la nivelul UE, cat si la nivel national si sustinerea competitivitatii globale a industriilor europene. In acest context, Programele Cadru R&I Europene joaca un rol vital.
 „Sustinem obiectivul si arhitectura Horizon 2020. Comparativ cu predecesorul sau, Horizon 2020 a inregistrat progrese majore pentru o mai buna balansare a finantarii UE in intregul ecosistem de cercetare si inovare. Structura cu trei piloni reflecta foarte bine intregul lant de inovare de la cercetarea de baza, la cea supraspecializata pana la proiecte pilot si prototip. Aceasta a reusit sa sustina mai bine cercetarea bazata pe impact si programele de inovare. Actiunile R&I industriale transfrontaliere trebuie continuate pentru a creste competititvitatea industriei europene si coeziunea in Europa.
Colaborarea R&I la nivel european este necesara acum mai mult decat oricand pentru a asigura succesul tranzitiei tehnologice aflate in desfasurare atat pentru industria europeana, cat si pentru societate”, este specificat in declaratia comuna.