Producătorul spaniol de material rulant Talgo a primit zilele trecute o scrisoare de interes din partea unui grup de afaceri din Ungaria, pentru o preluare a unui pachet de acțiuni la un preț de cinci euro pe acțiune. Pachetul cumpărat pare a fi unul majoritar, ceea ce ar putea aduce investitorii maghiari la calitatea de acționari majoritari. Ungurii au pus ochii pe Talgo.
Vestea a transformat grupul feroviar spaniol într-unul dintre principalii protagoniști ai zilei la Bursa spaniolă. După o primă oră de tranzacționare în care cotația sa a fost suspendată de către autoritatea de reglementare, acțiunile Talgo au continuat să înregistreze avansuri foarte importante, deși întotdeauna sub cei cinci euro ai eventualei oferte. Astfel, după ce a atins un maxim de 4,64 euro (ceea ce reprezenta o reevaluare de 18,6% față de închiderea ședinței de miercuri), cotația sa a pierdut din forță pe măsură ce orele treceau și a închis la 4,38 euro, cu 11,88% mai mult decât în ziua precedentă.
Ungurii au pus ochii pe Talgo
În cazul în care se va materializa, oferta grupului maghiar s-ar ridica la circa 632 de milioane de euro și ar presupune o primă de 27,5%, ținând cont de cei 3,92 euro la care au închis miercurea trecută acțiunile producătorului feroviar, care au crescut cu 2,7% în ședință.
În acest sens, Talgo a adăugat că, din câte se știe public, nu există niciun fel de decizie din partea investitorului în legătură cu posibila ofertă de preluare sau certitudinea că va continua să analizeze operațiunea. Trilantic și Abelló, acționarii principali Talgo, ar vedea cu ochi buni operațiunea după ce, în urmă cu aproape un an, au însărcinat Citi să caute investitori care să preia participația de 40% pe care o dețin în companie.
Potrivit ziarului La Información, un grup industrial de origine maghiară a început discuțiile cu Consiliul de administrație al Talgo și a prezentat o primă opțiune de cumpărare.
Planurile de retragere ale fondului de investiții Trilantic, care controlează peste 40% din Talgo, sunt mai vechi. Potrivit datelor oficiale ale CNMV, acesta controlează 40,03% din capitalul companiei prin intermediul Pegaso Transportation International.
În plus, printre acționarii Talgo se numără și Ana Patricia Torrente Blasco, care deține 57,4% din compania de investiții Torrblas, care deține 5,03% din grupul feroviar. Restul capitalului este distribuit în participații minoritare.
Compania de material rulant Talgo a câștigat 470,3 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, cu 33,5% mai mult decât în anul precedent, datorită creșterii producției și prelungirii contractelor în Germania și Danemarca, cifre care îi îmbunătățesc previziunile pentru întregul an 2023.
La creșterea veniturilor au contribuit, de asemenea, producția de locomotive și proiectul de recondiționare a trenurilor pentru Renfe, precum și veniturile recurente și stabile din activitatea de întreținere.
Grupul, care și-a majorat EBITDA ajustat cu 68% în perioada analizată, a înregistrat un portofoliu de comenzi record de 4,2 miliarde de euro, stimulat de comenzi noi în valoare de peste 1,9 miliarde de euro.
Talgo, fondată în 1942, este prezentă, printre alte țări, în Spania, Germania, Kazahstan, Uzbekistan, Arabia Saudită, Egipt și Statele Unite. Este principalul furnizor de trenuri de mare și foarte mare viteză al Renfe și furnizorul de trenuri în cadrul proiectului pentru linia feroviară de mare viteză care leagă Mecca și Medina în Arabia Saudită. Este, de asemenea, producătorul ales de operatorul german Deutsche Bahn și de operatorul danez DSB pentru decarbonizarea mobilității cu ajutorul trenurilor pe distanțe lungi.