spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Ungaria va lansa o licitatie pentru linia Budapesta – Belgrad

Potrivit lui Péter Szijjártó, ministrul Comertului si Relatiilor Externe din Ungaria, licitatia pentru modernizarea sectiunii ungare de pe linia de cale ferata Budapesta – Belgrad ar putea fi anuntata cu ocazia primului summit China – Europa Centrala si de Est. Evenimentul va fi organizat in noiembrie, la Budapesta.

Cu ocazia acestui summitului, Prim-Ministrul chinez, Li Keqiang, va avea intrevederi cu omologi ai sai din 16 state din Europa Centrala si de Est.

Reamintim ca la inceputul acestui an Comisia Europeana a anuntat anchetarea proiectului liniei feroviare de mare viteza, dintre Budapesta si Belgrad, in lungime de 350 km. Ancheta „evalueaza viabilitatea financiara a caii ferate, un proiect in valoare de 2,89 miliarde dolari si analizeaza daca a fost incalcata legislația Uniunii Europene ce prevede faptul ca pentru proiecte mari de transport trebuie sa fie organizate licitatii publice”.

In acelasi timp, in acest an, Serbia a anuntat ca a fost semnat acordul de imprumut cu Exim Bank din China pentru modernizarea si constructia liniei de cale ferata care leaga Belgrad si Budapesta. Imprumutul va acoperi modernizarea si constructia liniei duble pe sectiunea feroviara Belgrad-Stara Pazova, in valoare de 297,6 milioane USD si fost aprobat pentru o perioada de 20 de ani cu o perioada de gratie de 5 ani.

Belgrad – Budapesta va fi prima linie din Serbia care va permite trenurilor sa ruleze la viteze de 200 km / h. Lucrarile din aceasta sectiune, ca parte a liniei principale Belgrad-Budapesta, vor fi lansate in acest an.

Proiectul de cale ferata Belgrad-Budapesta este evaluat la 2,89 miliarde de dolari si implica dezvoltarea unei linii de 370 km, inclusiv lucrari de constructie, extindere și modernizare (a sectiunilor existente). 335 km de cai ferate vor necesita lucrari de conversie si electrificare, iar pe teritoriul Ungariei vor fi modernizati 166 km de cale ferata.

Ultimele Articole