spot_img
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
spot_img

Ungaria aproba fonduri de 3,92 miliarde euro pentru investitii in cale ferata

mav_start_Sursa_vecseshirekhu.web.maxer.huAvând la bază Strategia Națională de Dezvoltare a Infrastructurii și Transportului, Ungaria a stabilit Programul Operațional de Dezvoltare a Transportului pentru perioada 2014 – 2020, cu o finanțare de 3,92 miliarde de euro (co-finanțarea din partea UE fiind de 85%).
Guvernul de la Budapesta a inclus cei 3,92 miliarde de euro în bugetul de stat pe 2016.
Programul Operațional se va axa pe îmbunătățirea accesibilității pe rutele feroviare cu legături internaționale și pe dezvoltarea unui transport feroviar urban și suburban durabil. Ungaria intenționează să îmbunătățească și timpii de călătorie în rețeaua națională, prin urmare aproximativ 280 km de cale ferată vor fi modernizați.
Creșterea atractivității transportului public este un alt obiectiv pe agenda Guvernului, astfel că, în perioada sus-menționată vor fi modernizați sau construiți peste 132 km de linii de metrou, tramvai și trenuri locale.
Sprijinul financiar european provine de la Fondul de Coeziune (2,7 miliarde euro) și de la Fondul Regional de Dezvoltare (631 milioane euro).
Aproximativ două-treimi din bugetul total al Programului Operațional de Dezvoltare a Transportului va fi alocat dezvoltării rețelei TEN-T, fiind alocat în proporție mai mare dezvoltării transportului pe șină în defavoarea celui rutier.
În plus față de fondurile disponibile prin Programul Operațional , Ungaria ar mai putea primi o contribuție de 400 miliarde forinți (1,32 milioane euro), prin intermediul programului Connecting Europe Facility, pentru dezvoltarea secțiunilor de infrastructură feroviară, fluvială și rutieră, situate pe coridoarele de bază ale TEN-T.

Ultimele Articole