miercuri, martie 5, 2025
spot_img

BREAKING Tribunalul București a dat undă verde pentru falimentul CFR IRLU

După ce săptămâna trecută repusese cauza pe rol, Tribunalul București a dat ieri undă verde pentru falimentul CFR IRLU, filială a CFR Marfă. În acest fel, cei aproximativ 900 de angajați își vor putea primi banii pe munca prestată în cursul acestui an.

La începutul lunii februarie, așa cum am scris la vremea respectivă, Adunarea Generală a Acționarilor Societății de Întreținere și Reparații Locomotive și Utilaje a aprobat intrarea în procedură de faliment a societății.

Filiala CFR Marfă are obligații fiscale în valoare totală de 174.194.236 lei (echivalentul a 35 de milioane de euro), către Bugetul de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj. Este practic în colaps, iar motivele le vom explica mai jos.

Săptămâna trecută, dosarul a avut termen la Tribunalul București, însă instanța a amânat judecarea și a fixat termen pentru data de 11 martie (marțea viitoare), din cauza unei încurcături în acte. Între timp, societatea a depus la dosar toate actele cerute, iar termenul a fost preschimbat pentru data de 4 martie 2025. Preschimbarea era vitală pentru angajații reparatorului de locomotive al CFR Marfă, pentru că ei nu-și pot primi salariile restante decât după intrarea în faliment a CFR IRLU.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Cererea a fost aprobată de instanță

Odată cu preschimbarea termenului, judecătorii nu au mai pierdut vremea și au pronunțat și falimentul CFR IRLU.

”Admite cererea debitorului Societatea Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje – CFR IRLU SA. În temeiul art. 145 alin. 1 raportat la art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune intrarea în faliment prin procedura simplificată a Societății Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje – CFR IRLU SA. În temeiul art. 85 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea societăţii debitoare. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are deschise conturi să nu dispună de sume fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, în sarcina lichidatorului judiciar”, se arată în încheierea de ședință, așa cum este ea prezentată pe portalul instanțelor de judecată din România.


Knorr Bremse


Următoarele etape care trebuie parcurse

Tribunalul București a fixat și termenele limită până la care trebuie parcurse următoarele etape.

Astfel, în termen de maximum 15 zile de la primirea notificării creditorii trebuie să depună (sau nu) obiecțiunile lor la încheierea Tribunalului privind falimentul CFR IRLU. Apoi, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului (CFR IRLU) a fost fixat pentru data de 18 aprilie 2025. Ulterior, până pe 28 aprilie trebuie verificate creanţele și trebuie întocmit şi publicat tabelul preliminar de creanţe, iar termenul de definitivare a acestuia este data de 23 mai. Prima şedinţă a adunării generale a creditorilor va avea loc pe 5 mai.

Instanța a numit ca lichidator judiciar provizoriu, la cererea debitoarei, societatea Ressolve IPURL, cu o remuneraţie de 5.000 de lei din averea debitorului. Lichidatorul judiciar are obligația legală să trimită o notificare privind intrarea debitorului în procedura falimentului prin procedura simplificată, ridicarea dreptului de administrare şi dizolvarea acestuia, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor, debitorului şi oficiului registrului comerţului în care debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii, instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul declarat la registrul comerţului, şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi.

”Pune în vedere lichidatorului judiciar să efectueze în 60 de zile de la data pronunţării prezentei hotărâri inventarierea bunurilor debitorului, să întocmească şi să depună la dosar, în termen de 40 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art. 97 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 39 din Legea nr. 85/2014, dispune deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate bancară din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii; în caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către lichidatorul judiciar. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar”, au mai decis magistrații.

Analiza stadiului continuării procedurii va fi făcută de instanță la următorul termen, care a fost fixat pentru data de 10 iunie 2025. Decizia Tribunalului București este executorie, dar poate fi atacată cu apel în termen de șapte zile de la publicarea ei în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, ce va fi depus la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Civilă.

Falimentul CFR IRLU, cronica unei morți anunțate

Conducerea CFR IRLU a cerut ANAF eșalonarea la plată a sumei de 67.292.732 lei, eșalonare obținută la data de 28 iulie 2022 pentru o perioadă de șapte ani. Totodată, au fost emise decizii de amânare la plată a dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor.

Până în luna mai a anului trecut au fost achitate la zi inclusiv datoriile aferente lunii aprilie 2024. Cele aferente lunilor mai-iunie 2024 (cu plata în lunile iunie-iulie 2024) au făcut obiectul unui alt plan de restructurare a obligațiilor bugetare. ”Începând cu luna iunie 2024 obligațiile curente (aferente lunii mai 2024) nu au mai putut fi achitate și nici obligația la Bugetul de Stat, conform OG nr.6/2019”, se arăta în documentul de convocare a AGA. Pe cale de consecință, ANAF a adus la cunoștință că înlesnirile la plata datoriilor și-au pierdut valabilitatea, la fel și cele care vizau dobânzile și penalitățile. Conducerea CFR IRLU a cerut ANAF suspendarea totală a executării silite prin poprire pentru o perioadă de șase luni, dar Fiscul a respins această cerere.

Salarii neplătite

Acum, singura soluție de salvare a societății este falimentul, pentru că CFR IRLU a mai fost în procedură de insolvență anterior, timp de șase ani. Deci insolvența nu se mai poate cere, potrivit prevederilor legale în vigoare.

După ieșirea din insolvență, în anul 2020, au rămas datorii istorice în valoare de aproximativ 135 de milioane de lei. Apoi, pe fondul scăderii transportului feroviar de marfă, datoriile reeșalonate nu au mai putut fi plătite.

Partea bună este că peste 90% din activele CFR IRLU nu aparțin CFR IRLU, ci sunt închiriate de la CFR Marfă, deci nu vor fi vizate de sechestru și de o eventuală scoatere a lor la vânzare pentru recuperarea datoriilor restante. De asemenea, odată declanșată procedura de faliment, în maximum cinci zile se va ridica sechestrul de pe conturi și se vor plăti și salariile, iar activitatea IRLU va continua în mod normal.

Potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finanțelor, CFR IRLU are un număr de 981 de salariați. Potrivit lui Daniel Apostolache, directorul general al CFR Marfă, cifra este ceva mai mică, de aproximativ 870 de angajați.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole