miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Unda verde pentru extinderea unor linii de tramvai in Oradea

Tramvaie Tatra KT4D achizitionate din Germania, circula in prezent in Oradea

Au fost aprobati indicatorii tehnico-economici revizuiti pentru obiectivul de investitie „Realizare legatura pe cele trei directii a liniilor tramvai in intersectia intre strazile Primariei – Decebal – Calea Aradului si extindere linie noua de tramvai pe traseul Calea Aradului – str. Fagarasului – str. Atelierelor (cu acces depou OTL) si legatura pe toate directiile cu str. D. Cantemir”.

Valoarea totala a investitiei este de 66 milioane lei, inclusiv TVA (14,1 milioane euro), durata de realizare fiind de 24 de luni. Proiectul va fi depus spre finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Prioritatea de investitie 4.1 – Mobilitate urbana durabila.

Extinderea liniei de tramvai presupune doua lucrari: rezolvarea circulatiei in giratia din intersectia Decebal – Calea Aradului – str. Primariei si extinderea liniei de tramvai pe aliniamentul mentionat.

Acest proiect de mobilitate urbana durabila urmareste limitarea cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera. Contributia asteptata la obiectivul de reducere a emisiilor de carbon va fi asigurata prin scaderea emisiilor de noxe provenite din transport, respectiv prin oferirea optiunilor de transport alternativ si descurajarea utilizarii autoturismelor personale.

O alta investitie majora vizeaza achizitionarea, cu sprijinul fondurilor de la Uniunea Europeana, in doua transe, a 20 de tramvaie noi. Investitia este estimata la cate 88,8 milioane lei (19 milioane euro) pentru fiecare lot de 10 tramvaie. Pentru prima etapa licitatia s-a incheiat, Oradea primind o singura oferta, de la producatorul roman de material rulant Astra Vagoane Calatori. Oferta primita pentru furnizarea de tramvaie noi este in curs de evaluare.

Pana la atribuirea licitatiei, OTL a facut demersuri pentru achizitionarea a inca 20 de tramvaie second hand din Germania.  Acestea sunt din seria Tatra KT4D.

 

Mai multe informatii despre proiectele derulate pentru modernizarea sistemului de transport public veti afla in cadrul Panelului dedicat exclusiv transportului urban pe sina, organizat in cea de-a doua zi a Summit-ului Zilele Feroviare 2018 >>>

Ultimele Articole