Unda verde pentru cea de-a doua extindere a liniei de tramvai din Luxemburg

Noua etapa de extindere a liniei de tramvai din capitala Ducatului Luxemburg va incepe in decembrie anul acesta si va traversa Bulevardul Libertatii (Avenue de la Liberté), o zona cuprinsa in patrimoniul UNESCO inca din 1994.

Zona este cuprinsa intre Piata Bruxelles si Piata Paris.

“Noul proiect nu ridica nicio problema catre Gara Centrala, iar tramvaiele nu vor afecta piesajul mai mult decat autoturismele sau autobuzele care circula in prezent in zona. Din contra, noul proiect de tramvai constituie un progres in viata urbana”, considera UNESCO.

Lucrarile de extindere a liniei se vor desfasura in centrul capitalei Luxemburg, in zona cuprinsa intre bulevardele Émile-Reuter si Libertatii.

Pana la sfarsitul lui 2020, tramvaiele vor circula pe ruta Place de l’Étoile catre Gara Centrala, ruta pe care se vor construi patru statii noi.

Luxtram, operatorul retelei de tramvai, a comandat deja inca 12 tramvaie de la CAF astfel incat sa poata face fata cerintelor de trafic catre partea de sud a orasului, pe traseul via Gara Centrala. Cu toate acestea, va fi nevoie si de o a treia comanda, pana in 2021, pentru ca linia sa poata fi operata conform cerintelor. Parcul necesar de material rulant a fost estimat la 32-33 de tramvaie. Cele 12 tramvaie noi vor fi livrate de catre producatorul spaniol de material rulant, CAF, in 2019.

Prima sectiune a liniei de tramvai, intre Red Bridge si Luxexpo, a fost inaugurata in decembrie 2017. Are opt statii, plus inca doua statii intermodale, unde se poate face legatura cu alte mijloace de transport urban. Operatorul Luxtram s-a aratat multumit de gradul de utilizare zilnica al primei sectiuni de tramvai, inregistrand 17,000 de pasageri pe zi, aproape dublu fata de numarul estimat initial de 8,400 pasageri pe zi.