sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Un spital CFR vechi de o sută de ani va fi retrocedat

Un spital CFR vechi de o sută de ani va fi retrocedat parțial, mai multe imobile ale acestuia urmând a fi retrocedate moștenitorilor celui care a înființat clinica în perioada interbelică.

UPDATE. În urma apariției articolului conducerea spitalului CFR Sibiu a ținut să facă mai multe precizări. Retrocedarea bunurilor a fost decisă încă din 2012 prin decizie judecătorească. Propriu-zis aceasta a fost făcută în 2016, luna ianuarie, când bunurile au fost intabulate pe numele proprietarilor. De atunci până acum spitalul a continuat să utilizeze clădirea și a plătit chirie proprietarilor pentru aceasta. Deci transferul bunurilor, respectiv o clădire în care funcționează spitalul propriu-zis și două terenuri, a avut loc încă de atunci însă s-a întârziat mult modificarea anexei 16 a bunurilor statului care să reflecte realitatea. Situația a devenit critică la momentul la care s-a pus problema transferului spitalului către Consiliul Municipal Sibiu, potrivit precizărilor conducerii unității. 

Ministerul Transporturilor a pregătit proiectul unui act normativ care prevede scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor statului mai multe terenuri și clădiri deținute de Spitalul CFR Sibiu. Spitalul a fost înființat drept clinică în perioada interbelică de către Samuel Wachsmann din Sibiu. În anul 1947 spitalul a fost confiscat de către regimul comunist și transformat în spital CFR. În 2009, după trei ani de judecată, Gaggermeier Ingeborg Margarete, fiica lui Samuel Wachsmann, a câștigat printr-o decizie a Tribunalului Sibiu dreptul de a-i fi restituite o parte a imobilelor deținute de spitalul Sibiu, şi anume un loc de casă cu clădire în suprafață de 644 mp, loc de casă de suprafață 189 mp și un loc de casă de suprafață 762 mp. După decesul doamnei Gaggermeier Ingeborg Margarete în 2014, drepturile revin soțului acesteia, ginerele celui care a înființat clinica în perioada interbelică, respectiv Gaggermeier Helmut Wolfgang Johann.

Un spital CFR vechi de o sută de ani va fi retrocedat pe bucăți

„În urma dezmembrării hotărâte de instanță, imobilul cu nr. top. nou 3589/1/2, loc de casă cu corp de clădire 2 (laborator + sediu administrativ), în suprafaţă (teren) de 250 mp, rămâne în proprietatea Statului Român și administrarea Spitalului General CF Sibiu”, spune proiectul de hotărâre.

Proiectul se mai referă și la scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile înregistrate cu nr. MF 26666 (parţial) și nr. MF 26667, ca urmare a restituirii acestora către persoanele îndreptăţite. Totodată, proiectul stabilește o nouă valoare de inventar a bunurilor rămase în proprietatea statului, şi anume 5,38 milioane lei.

Ultimele Articole