Un român stabilit în Suedia s-a clasat pe locul 2 la Campionatul European al Vatmanilor TRAM-EM care a avut loc sâmbătă la Oradea. El nu a concurat însă pentru echipa Oradiei, ci pentru cea din Goteborg. Un alt conațional de-al nostru, o româncă, a condus tramvaiul pentru echipa capitalei Belgiei și a Europei, Bruxelles.
Concursul desfășurat în Piața Unirii din Oradea, pe două tramvaie ale societății, unul Siemens din 2008 și celălat produs la Astra Vagoane Călători Arad, de generație mai nouă, a fost câștigat de echipa Austriei. Aceasta a revenit spectaculos în turul al doilea, în condițiile în care în prima etapă se clasase pe locul 2, pe primul loc fiind cea din Zagreb.
După primul tur și echipa Oradiei, singurul oraș românesc aflat în concurs, spera la un loc fruntaș, clasându-se pe 4, însă după a doua etapă a terminat pe locul 14. Să felicităm însă echipa formată din Eva Rozalia Karoly (care a fost susținută din public de fiica sa) și Leonte Onița, pentru îndârjirea cu care au luptat.
Robert Johnsson, fost Baltariu, s-a clasat pe locul 2 cu echipa de vatmani din Goteborg
Revenim însă la românii noștri plecați peste mări și țări care au participat la concurs în echipele altor orașe. Să începem cu ocupantul locului 2, românul Robert Johnsson, care a concurat pentru Goteborg, Suedia. Club Feroviar a stat de vorbă cu el după încheierea competiției și a aflat că este născut (în 1986) și crescut în București, în Sectorul 3, pe strada Panait Cerna, în apropiere de Pasajul Mărășești. În România, numele lui era Robert Baltariu.
”Am avut un cumnat care mi-a fost foarte bun prieten, a murit și după aceea am luat numele lui de familie, în semn de cinstire a memoriei lui”, ne-a explicat românul.
Până să plece din România, Robert a lucrat ca agent de vânzări pentru cosmetice și auto. Apoi, în noiembrie 2008 a decis să plece din țară și a ajuns în Suedia, unde a lucrat mai întâi într-un restaurant, apoi ca bodyguard. În cele din urmă, a făcut școala de vatmani și s-a anagjat la societatea de transport public din Goteborg. ”Suedia e o țară minunată, care-ți permite să te dezvolți”, spune el, fără nicio intenție de a reveni în România.
Gabriela Acatrinei a concurat în echipa Belgiei
Ne ducem acum către echipa Bruxelles-ului, din care a făcut parte românca Gabriela Acatrinei, originară din Suceava. În țară a lucrat ca economist, iar în 2009 s-a decis să-și urmeze soțul, care plecase deja la Bruxelles cu munca. La început a lucrat ca secretară și contabilă, iar în 2014 a câștigat prin concurs un post de vatman la societatea de transport public din capitala Belgiei.
”A fost o preselecție pentru șapte depouri, șapte persoane de sex feminin și alte șapte de sex masculin. Am avut cel mai bun punctaj”, a declarat Gabriela Acatrinei pentru Club Feroviar. Nici ea nu are, cel puțin pentru moment, niciun gând să revină în țară: ”Nu exclud total ideea, dar în niciun caz acum. Poate când voi ieși la pensie, să-mi cumpăr o casă la mine, în Bucovina, și să pun în fața ei o șină, să-mi amintească de tramvaie”.
Campionatul European al Vatmanilor TRAM-EM, la a 10-a ediție
A 10-a ediție a Campionatului European al Vatmanilor TRAM-EM s-a desfășurat sâmbătă la Oradea, după trei ani de pauză din cauza crizei sanitare. Precedenta ediție a avut loc la Leipzig, în Germania, dar nici atunci statutul de oraș gazdă nu a fost de prea bun augur pentru echipa locală, care s-a clasat abia pe locul 17.
Anul acesta, au concurat echipe din nu mai puțin de 25 de orașe europene, de la Oslo la Malaga, de la Florența la Berna sau de la Zagreb la Viena, ca să enumerăm doar câteva dintre ele.
Competiția a fost organizată exemplar de Primăria Municipiului Oradea și de Oradea Transport Local.