Un producator de material rulant se alatura proiectului locomotivei cu hidrogen din Polonia

Producatorul polonez de material rulant H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych (FPS) a semnat o scrisoare de intentie cu PKP Cargo si compania miniera Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) pentru a se alatura proiectului de constructie a locomotivelor pe baza de hidrogen. Cele doua parti vor realiza impreuna lucrarile de cercetare si vor colabora pentru a produce noi tipuri de locomotive pe baza de hidrogen.
„Suntem incantati ca ne putem alatura companiilor PKP Cargo si JSW intr-un proiect atat de important si inovator care prevede constructia locomotivelor alimentate cu hidrogen. Acesta este un pas important catre ecologie si activitati inovatoare care tin de utilizarea tehnologiei cu hidrogen ca sursa de alimentare pentru locomotive. In plus, aceasta este o oportunitate pentru compania noastra care poate sa isi dezvolte astfel produsele”, a declarat Hubert Stępniewicz, Presedintele FPS.
JSW doreste sa lanseze productia de hidrogen la scara industriala deoarece hidrogenul poate fi extras din gazul rezultat in urma procesului de cocsificare. Hidrogenul izolat si purificat poate fi folosit pentru productia electricitatii ecologice si fara emisii, a caldurii si poate alimenta mijloacele de transport.
„In cadrul proiectului, FPS este a treia companie importanta, iar implicarea acesteia va face posibila constructia locomotivei pe baza de hidrogen. FPS are experienta si competentele necesare pentru a realiza lucrarile de proiectare si testare. Sper sa putem prezenta in viitorul apropiat rezultatele obtinute de aceste companii”, a declarat Czesław Warsewicz, Presedintele PKP Cargo, in timpul ceremoniei.
Compania FPS va realiza structura si constructia locomotivelor alimentate cu hidrogen, iar PKP Cargo va testa noile vehicule. Aceasta va fi prima faza inainte de constructia propriu-zisa a locomotivei pe baza de hidrogen in Polonia.
„Incercam sa utilizam gazul rezultat in urma procesului de cocsificare pentru a produce hidrogen pur, in viitor acesta putand fi un combustibil cu emisii zero pentru materialul rulant modern folosit de PKP Cargo. Implicarea companiei FPS in acest proiect este esentiala”, a declarat presedintele JSW, Daniel Ozon.
Proiectul a fost sustinut si de Agentia pentru Dezvoltare Industriala care este detinatorul FPS din 2010. FPS produce diferite tipuri si varietati de vehicule feroviare folosind solutii inovatoare, de ultima generatie. In afara de vagoane pentru pasageri inclusiv vagoane pentru dormit, vagoane restaurant si vagoane de marfa, compania mai produce si locomotive diesel, electrice si de manevra.