vineri, februarie 16, 2024
spot_img

Un nou traseu pentru Mocănița Huțulca a fost construit și va fi inaugurat în 2024

Un nou traseu pentru Mocănița Huțulca de la Moldovița, cu o lungime de 5 km a fost deja construit și va fi inaugurat anul viitor.

Începând cu sărbătoarea Paștelui 2024, linia cu ecartament îngust va face legătura între Mănăstirea Moldovița, aflată în apropierea Gării Vatra Moldoviței, și Gara Moldovița, de unde traseul pleacă mai departe pe Valea Moldoviței, până la Argel. Cele două tronsoane care înfrățesc comunele Moldovița și Vatra Moldoviței vor avea o circulație corelată a trenulețelor, pentru ca turiștii să poată parcurge fără timpi de așteptare întregul traseu din zona Bucovinei, informează Monitorul de Suceava. Pentru reducerea poluării și menținerea prețurilor atractive la Mocăniță, micile locomotive cu abur vor fi modificate pentru a funcționa cu combustibil lichid începând cu noul sezon din primăvară.Un nou traseu pentru Mocănița Huțulca, parcurs deja de un tren de probă

La finele săptămânii trecute, un trenuleț pornit din Moldovița a parcurs pentru prima dată noul traseu până la Mănăstirea Moldovița. Traseul a fost adaptat la ecartamentul de 760 mm pe vechiul traseu de cale ferată cu ecartament normal, care a aparținut CFR. Chiar dacă linia e practicabilă deja, logistica ce trebuie adaptată noilor condiții a făcut ca aceasta să poată intra în folosință primăvara viitoare, în perioada Sărbătorii Pascale de la începutul lunii mai.

„Știm exact cum vom face. Vor fi practic două Mocănițe, una pe o linie care face legătura între Moldovița și Mănăstirea Moldovița din comuna Vatra Moldoviței, cu o lungime de peste 5 km și o durată de parcurs de circa 25 de minute, și o altă linie care merge de la Moldovița spre Argel, spre poiana noastră festivă cu produse tradiționale, unde parcursul de 12 km va fi efectuat într-o oră. Programele de circulație vor fi corelate între cele două linii, astfel ca orice turist care vrea să meargă de la Mănăstirea Moldovița spre Moldovița să aibă legătură imediată mai departe spre Argel și invers, pentru cei care coboară pe traseul lung spre Moldovița, să aibă legătură spre Mănăstirea Moldovița”, a declarat pentru publicația menționată Georg Hocevar, administratorul ansamblului Mocăniței. Mai multe informații despre acest proiect, pe Monitorul de Suceava.

Ultimele Articole