joi, iunie 27, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO Un nou scandal la USLM. Ion Rădoi, ținut la ușă pe motiv de gripă

Un nou episod de scandal la USLM, primul din 2023, s-a derulat marți la sediul sindicatului din metrou de la stația Piața Unirii 1. Venit să socializeze cu colegii, președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, repus în drepturi de Curtea de Apel București, dar suspendat de noua conducere a organizației, s-a trezit în fața unei uși încuiate.

Totul a început joi, 5 ianuarie 2023, când președintele USLM a pus următoarea postare pe grupul de Facebook USLMetrou Ion Rădoi: ”Stimați colegi, marti, 10 ianuarie, începând cu ora 12:00, cu prilejul începerii unui an nou și a sărbătoririi Sf. Ion, vă invit pe toți la o socializare, la sediul USLM”.

Scandal la USLM. Aripa Artimon a invocat epidemia de gripă

Zis și făcut. Marți la orele prânzului sindicaliștii care nu erau în tură au început să se strângă în holul stației de metrou Piața Unirii 1, unde se află sediul USLM și al Dispeceratului Central Metrorex. Nu au venit mii, nici sute, dar câteva zeci tot s-au strâns. Temându-se pesemne de vreo altercație, în zonă au apărut și câțiva agenți de la Poliția Metrou, dar și alții de la firma privată de pază.

În final a apărut și Ion Rădoi, care a încercat să intre în sediul sindicatului. Prima opreliște – sistemul de acces cu cartelă montat de administrație la intrarea în holul care duce atât către sediul USLM, cât și către cel al Dispeceratului. Îi deschide unul dintre sindicaliști, cu cartela sa, însă surpriză! – ușa de la sediul sindicatului era încuiată.

Pe ușă fusese lipit un afiș scos la imprimată cu următorul mesaj: ”Având în vedere prevederile legale în vigoare: Legea 95/2005, HG 144/2010 și art. 3 li. A din Instrucțiunile privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, începând cu data de 09.01.2023 este interzis accesul și prezența în sediul USLM (n.red. – corect era ”sunt interzise”) a mai mult de 15 persoane simultan. Vă mulțumim pentru înțelegere!”.

Comunicatul USLM către membrii de sindicat

Cu o zi înainte, actuala conducere a USLM (în frunte cu Marian Artimon) transmisese un comunicat către membrii de sindicat. Chiar dacă el nu a fost transmis și redacției Club Feroviar (în condițiile în care secretarul general Marian Artimon ne acuză că nu îl contactăm pentru a consemna punctul său de vedere, chiar dacă nu are telefon mobil, dar asta este altă poveste), îl redăm în continuare integral: ”Stimaţi colegi, Ne adresăm tuturor membrilor de sindicat din USLM, ca urmare a convocării pe site-urile de socializare a unei activităţi organizată de domnul RĂDOI ION — preşedinte suspendat care ar urma să se desfăşoare la sediul USLM, în data de 10.01.2023 ora 12:00, deşi anterior acestui anunţ conducerea USLM nu a fost consultată sau înştiinţată. Aceasta este, probabil, modalitatea prin care domnul RĂDOI ION înţelege UNITATEA, adică să ia decizii unilateral. Sediul USLM a fost pus la dispoziţia sindicatului pentru desfăşurarea de activităţi sindicale şi nicidecum pentru desfăşurarea unor activităţi personale sau întâlniri cu alte persoane în afara membrilor de sindicat. Cum în cursul vizitelor domnului RĂDOI ION la sediul USLM au avut loc incidente violente verbal şi chiar fizic (a se vedea incidentul din august 2022) era cu atât mai necesar ca hotărârea pentru organizarea unui astfel de eveniment să se facă cu consultarea întregii conduceri a USLM. Având în vedere că răspunderea pentru orice acţiune care se desfăşoară la sediul USLM este în sarcina conducerii actuale a USLM, domnul RĂDOI ION fiind suspendat din funcţia de preşedinte, şi întrucât Biroul Executiv nu a programat nicio activitate de genul celei care a fost mediatizată şi distribuită pe site-urile de socializare, vă informăm că în data de 10.01.2023 ora 12:00, la sediul USLM nu se va desfăşura <socializarea> anunţată pe pagina USL Metrou Ion Rădoi. După cum bine cunoaşteţi, la această dată, este stare de alertă epidemiologică determinată de gripă, motiv pentru care în cadrul măsurilor instituite de Ministerul Sănătăţii, prin instrucţiunile publicate în Monitorul Oficial, se recomandă evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru”.

Ion Rădoi: ”Pe logica lor, că oamenii se îmbolnăvesc de gripă, ar trebui să se închidă toată țara”

Nu vom face niciun comentariu pe marginea acestui comunicat, în care se amestecă epidemia de gripă (nedeclarată oficial de autorități) cu scandalurile anterioare de la vârful sindicatului din metrou. Comentarii a făcut însă Ion Rădoi: ”Am dorit un început de an tradițional la nivelul sindicatului, mai ales că unii colegi și-au dorit să mă și felicite cu ocazia Sfântului Ion. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil, din cauza lui Marian Artimon și a echipei lui, care au încuiat sediul sindicatului. Pe logica lor, că oamenii se îmbolnăvesc de gripă, ar trebui să se închidă toată țara. Am lucrat de la sediu și în 2020, când a izbucnit pandemia de Covid, respectând măsurile sanitare de protecție impuse de autorități și acum brusc a apărut o problemă care a necesitat zăvorârea sediului”.

Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA în scandalul chioșcurilor de la metrou

Pentru a înțelege ceea ce s-a întâmplat azi, în acest nou episod de scandal la USLM, trebuie să punem faptele în context. La mijlocul lunii aprilie 2022, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Anchetatorii explică faptul că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit. În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei. „Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, precizează DNA.

Marian Artimon și-a făcut ”sindicatul paralel” cât a fost plecat Ion Rădoi

În perioada când Ion Rădoi nu a avut voie, din punct de vedere legal, să-și exercite funcția de președinte al USLM, din care a fost suspendat, secretarul general Marian Artimon s-a delimitat de șeful său pe linie sindicală. Tot în această perioadă, aproape toți membrii Biroului Executiv al USLM au ieșit la pensie.

Marian Artimon a completat ”prezidiul” sindical cu mai mulți tineri angajați la Metrorex, dar care nu au ajuns în aceste funcții în urma unor alegeri interne desfășurate potrivit Statutului USLM. Însuși Marian Artimon a fost ales la ultimul Congres al USLM în funcția de vicepreședinte, secretar general fiind votat Constantin Dumitrică. Numai că și acesta din urmă a ieșit la pensie, iar locul său a fost luat de Artimon.

Instanța a anulat suspendarea lui Rădoi, dar ea a fost prelungită de sindicat

Pe 12 august, Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA privind chioșcurile de la metroul bucureștean, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Numai că, pe 17 august, a izbucnit un nou scandal la USLM, când colegii săi din Biroul Executiv controlat de Marian Artimon au descis să-l suspende din nou, așa cum a  scris la vremea respectivă Club Feroviar.

CITEȘTE și O nouă răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi. Ce a decis Tribunalul București

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole