Un nou acord BEI-Republica Moldova va fi semnat vineri, pentru repararea a 128 km de cale ferată din țara est-europeană.
Semnarea acestui nou acord între Republica Moldova si Banca Europeană de Investiții a fost anunțată de comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, la o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău.
Adina Vălean a precizat că este vorba de un împrumut in valoare de 41,2 milioane de euro, care va fi suplimentat cu un grant de 12 milioane de euro. Banii vor fi direcționați pentru dezvoltarea transportului intern. În special este vorba de repararea unui tronson de 128 km de cale ferată pe direcția nord-sud, pe ruta Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari.
Comisarul european a declarat că Republica Moldova și Ucraina sunt deja incluse în harta de rețea europeană de transport (TEN-T) și, în timp, această infrastructură se va dezvolta și în conexiune cu cele două state. Totodată, Adina Vălean a amintit că deja a fost aprobată structura de interconexiune cu România, a podurilor de peste Râul Prut.
Acord BEI-Republica Moldova, în marja unui pachet de asistență tehnică
„UE investește și sprijină financiar proiecte cu prioritate pe hărțile de infrastructură, adoptate oficial de către Uniune. Am reușit pentru Ucraina și Republica Moldova să includem infrastructura lor în hărțile noastre, așa-numita <rețea europeană de transport>. Această rețea are trei tipuri de infrastructură: infrastructura esențială, infrastructura esențială extinsă și infrastructura extinsă. În timp, cu răbdare, muncă și perseverență, sunt sigură că această infrastructură se va dezvolta și în conexiune cu Republica Moldova. Avem acum podul de la Ungheni, pe rutier, avem proiecte legate de infrastructura de conexiune a podurilor respective deja aprobate. De asemenea, ne așteptăm, ca în acest apel de proiecte, care se termină până la sfârșitul lunii ianuarie, să avem depus podul Albița-Leușeni. Deci, sunt lucruri care se mișcă”, a declarat Adina Vălean.
BEI s-a angajat să ofere un pachet de asistență tehnică și consultanță în valoare de 100 de milioane de euro pentru investiții prioritare de redresare și reziliență în Ucraina și Moldova, se precizează pe site-ul instituției financiare europene. Republica Moldova, afectată de provocările cauzate de instabilitatea regională, urmează să beneficieze de până la 15% din această sumă, pentru a stimula investițiile în sectoare vitale, cum ar fi transportul, energia, mediul și întreprinderile micro și mici.