Un fost director CFR Călători va prelua la 1 iunie șefia unui grup care atacă supremația GFR, companie deținută de Gruia Stoica, pe piața transporturilor feroviare. Preluarea diviziei de material rulant din grupul deținut de Iorgu Ganea la Brașov, respectiv Rail Force, amenință poziția de lider a pieței de transport feroviar de mărfuri a GFR.
Surse din industria feroviară, consultate de către publicația Club Feroviar, au informat că se pregătește o fuziune între companiile Vest Trans Rail (deținută de Bulmarket Bulgaria) și compania brașoveană Rail Force. „Prin această fuziune, bulgarii atacă supremația lui Gruia Stoica, cele două companii având împreună pe partea de tracțiune peste 70 de locomotive”, au spus sursele indicate.
OBB – planuri mari în România
Conducerea companiei ar urma să fie asigurată după data de 1 iunie de către fostul șef al CFR Călători Ovidiu Vizante.
Ulterior, compania ar urma să fie vândută către OBB Austria, prezentă în România prin Rail Cargo Hungary.
La momentul preluării Vest Trans Rail, în toamna anului trecut, cota de piață a acesteia era de 4,06%, potrivit notificării depuse la Consiliul Concurenței, în timp de compania bulgărească Bulmarket Rail Cargo EOOD avea pe piața țării vecine o cotă de piață de 15%.
Supremația GFR, cât va mai dura?
Compania GFR este principalul operator de transport de mărfuri din România, cu 23% cotă de piață, fiind urmată de CFR Marfă cu 20%.
Problemele cu procurorii ale patronilor feroviari
Mișcările vin pe o piață pe care operațiunile efectuate de companii intră deseori sub lupa autorităților. Recent, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a decis să scoată la licitaţie mijloace de transport feroviar evaluate la aproximativ un milion de euro, potrivit ziare.com.
Bunurile sunt reprezentate de locomotive şi vagoane ce au aparţinut societăţii Regiotrans, indisponibilizate de autorităţi în dosarul în care compania feroviară privată este acuzată că ar fi primit subvenţii ilegale de la stat în valoare de peste 50 de milioane de euro.
Unul dintre acţionarii companiei, Costel Comana, s-ar fi sinucis în toaleta unui avion pe ruta Brazilia-Costa Rica, în 25 februarie 2015, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva acestuia. Al doilea acţionar, Iorgu Ganea, este trimis în judecată alături de compania feroviară.
În dosar mai este judecat şi un fost angajat al CFR SA, precum şi alte trei societăţi comerciale: Rail Force SRL, RC FC Trans SRL şi Marub SA. Prejudiciul în dosar este de 1.156.064.128 de lei.
Nici Gruia Stoica nu a scăpat de necazuri cu procurorii. În cazul lui a fost vorba de un dosar, cel referitor la privatizarea societății Transbordare Vagoane Marfă, care anul acesta împlinește două decenii de la presupusa comitere a faptelor (privatizarea TVM, filială a CFR Marfă, s-a realizat în 2003). Până acum, dosarul a fost închis de trei ori. După cum reiese din actele depuse la instanțe, cea care a insistat pentru redeschiderea lui a fost fostul procuror Iulia Diaconu și abia în 2020, după 17 ani, s-a dat o decizie în primă instanță, la Tribunalul Iași. Gruia Stoica și Vasile Didilă au fost condamnați la patru ani cu executare, respectiv trei ani cu executare, iar Vasile Răducanu, tatăl celor doi, la trei ani cu suspendare.
Trebuie amintit și faptul că la dosar au fost atașate de-a lungul timpului șase expertize independente, inclusiv ale ANAF și ale Gărzii Financiare, din care rezultă inexistența prejudiciului. Apoi, surpriză! După zece ani, a apărut o a șaptea expertiză, la comanda Parchetului, care le infirmă pe toate cele de dinainte.