spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Un deputat constănțean propune un tren metropolitan pe Litoral

Cristina Rizea, deputat REPER (partid al cărei figură reprezentativă e Dacian Cioloș) din circumscripția electorală Constanța a înaintat, în dezbatere publică, o petiție online pe tema unui tren metropolitan pe Litoral.

Rutele de transport rutier devin, pe zi ce trece, mai neîncăpătoare din cauza numărului crescând al autovehiculelor personale, nu doar în sezonul estival, ci pe întreaga durată a anului. Pentru a evita condițiile infernale de trafic, cu precădere la orele de vârf, poluarea și  timpul irosit aiurea, este prioritar pentru toți să ne concentrăm atenția spre transportul public în comun, îndeosebi în zona metropolitană, se arată în expunerea de motive a proiectului, potrivit ziarulamprenta.ro.

Tren metropolitan pe Litoral. Traseul propus

Proiectul Trenului Metropolitan Constanța este dedicat atât celor 500.000 de cetățeni ce locuiesc în Zona Metropolitană, pentru care Municipiul Constanța reprezintă centrul de interes: serviciu, școală, cumpărături, relaxare, dar și celor 1,3 milioane de turiști care vin anual, spre Constanța. Dintre aceștia, spune deputatul REPER, aproximativ 2/3 au ca destinație stațiunile Mamaia, Mamaia Nord, Corbu și Vadu.

„Nemulțumirile celor care folosesc zilnic transportul intrajudețean, mai ales în zona metropolitană, nu sunt de ieri sau de azi și ele reclamă slaba calitate a serviciilor, previzibilă, dacă e să ținem cont că practic vorbim de un monopol ce exclude orice diversificare a mijloacelor de transport și o lipsă de alternativă, alta decât autoturismul propriu. Lipsă de viziune și de interes a autorităților locale, factori decidenți în rezolvarea problemelor legate de transportul în zona metropolitană, se vede clar. La jumătatea mandatului, principala realizare a Consiliul Județean este transformarea serviciului public de transport județean dintr-unul plin de vicii și lipsuri într-unul catastrofal”,  a declarat Cristina Rizea, deputată de Constanța.

Concret, ea propune modernizarea și repunerea în funcțiune a căii ferate pe ruta Municipiul Constanța-Ovidiu-Lumina – Aeroportul M. Kogălniceanu-Năvodari-Corbu.

Proiectul Trenului Metropolitan Constanța poate fi consultat  aici.

Ultimele Articole