Sighișoara era cât pe ce să sară în aer din cauza unui incident feroviar grav, care nu a fost raportat decât după ce am aflat noi. Când a fost întrebat de presă despre acest lucru, un bugetar de la AGIFER, plătit din banii publici să țină legătura cu mass-media, s-a oțărât că este deranjat sâmbăta.
Club Feroviar a dezvăluit azi, după ce a verificat în amănunt speța, că o coliziune a două trenuri încărcate cu motorină și respectiv îngrășăminte chimice a fost evitată joi dimineață în ultimul moment în Gara Sighișoara. CFR SA a băgat incidentul sub preș, avizarea evenimentului de către companie având loc abia după ce publicația noastră a chestionat autoritățile asupra situației.
Colegii noștri de breaslă de la agenția de presă News.ro au încercat să obțină detalii suplimentare de la responsabilul desemnat pentru relaţia cu presa din cadrul AGIFER, Marian Zamfirache. În loc să obțină o declarație, s-au ales cu un perdaf nesimțit, nedemn de un om plătit din banii statului pentru a ține relația cu mass-media.
”Dumneavoastră ştiţi că astăzi este sâmbătă?” – a fost replica lui Marian Zamfirache, înainte de a asculta motivul pentru care a fost contactat telefonic, pe numărul de telefon de pe site-ul instituţiei, de către reporterul News.ro. ”Ne desfăşurăm atribuţiile stabilite prin lege. În acele atribuţii nu scrie că trebuie să fim la dispoziţia mass-mediei. (…) Bugetarul nu este sluga mass mediei, bugetarul îşi face treaba pentru care e desemnat”, a continuat Marian Zamfirache.
Într-o a doua discuţie telefonică, reporterul News.ro insistă, încercând să obţină informaţii şi aminteşte lui Zamfirache să Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al AGIFER prevede, la articolul 4, alineatul (2), punctul m) că, printre atribuţiile AGIFER, se numără „organizarea şi realizarea comunicării permanente cu publicul”.
„Permanent nu înseamnă şi în weekend. Sunaţi-mă pe la unu noaptea, două noaptea!. (…) Dumneavoastră nu sunteţi publicul, dumneavoastră sunteţi presa”, a replicat Zamfirache. El a refuzat în continuare să discute subiectul incidentului feroviar care trebuie anchetat de către AGIFER.
„Având în vedere că dumneavoastră mă sunaţi sâmbăta în timpul meu liber, când nu sunt evenimente urgente la care să trebuiască să vă răspund şi să ţin permanent legătura cu presa, eu vă rog să nu vă mai deranjaţi să mă sunaţi! (Nu sunaţi – n.r.) pe nimeni, pentru că nu este nimeni, e o instituţie care lucrează ca orice instituţie, de lunea până vinerea de la 8 la 15:30, vinerea la ora 14. Mă reclamaţi că nu respect acest regulament (de organizare şi funcţionare – n.r) dacă vreţi dvs. acest lucru. Pentru că pe dumneavoastră v-a apucat munca sâmbăta după amiază, mă reclamaţi pentru acest lucru dacă vreţi. Sunt oameni care muncesc şi probabil că sunt plătiţi ca să muncească, că aşa, să facem voluntariat, sau Daciada, ce mai vreţi dumneavoastră, suntem sătui de de-astea!”, a mai spus Marian Zamfirache.
Și Leon Bărbulescu s-a supărat că a fost sunat duminica. Ministrul l-a dat afară
În 2019, o atitudine asemănătoare în relația cu presa a avut și directorul general al CFR Călători de la acea vreme Leon Bărbulescu.
El a fost sunat de reporterii de la Antena 3, într-o duminică, după ce două trenuri deraiaseră în decurs de doar câteva ore, iar șeful operatorului feroviar de stat s-a revoltat că a fost trezit din somn.
Dialogul dintre Leon Bărbulescu şi jurnalist:
Leon Bărbulescu: Noi nu avem la momentul ăsta o cauza exactă. În ambele situații, nu cred că e vorba de locomotivă, dar nu mă pot pronunța acum. Eu vă pot spune că nu au fost evenimente deosebite. Călătorii au fost în regulă, deci nu s-a întâmplat nimic deosebit.
Reporter: Au loc din ce în ce mai multe incidente.
Bărbulescu: Când ați constatat? Noi ne facem treaba aşa cum trebuie şi să fie bine…
Reporter: Să nu fie rău…
Leon Bărbulescu: Da, să nu fie rău. Iertaţi-mă, chiar dormeam şi m-aţi trezit efectiv din somn.
În urma acestui incident, Leon Bărbulescu a fost de is de la conducerea CFR Călători de către ministrul Transporturilor de atunci, Răzvan Cuc. ”Îl lăsăm să doarmă în continuare în altă parte”, a spus ministrul.
Așteptăm ca același tratament să fie aplicat și în privința lui Marian Zamfirache, un bugetar de la AGIFER plătit din banii noștri. Când era ministrul Transporturilor, Traian Băsescu avea o vorbă: ”Întâi îl dau afară și după aia caut articolul de lege”. Și pentru ca Marian Zamfirache să nu rămână fără loc de muncă în prag de concedii, îi dăm și un pont (a ratat la mustață Târgul de Carieră Feroviară în România):