Pasagerii din ultimul Eurostar înainte de Brexit au marcat vineri seara, în Gare du Nord și Saint-Pancras, cu umor negru și melancolie, această călătorie simbolică.
”Este ultimul… până mâine, nu-i așa? Doar n-or să distrugă tunelul în timpul nopții”. John Burke, un medic britanic care a petrecut câteva zile la Paris pentru o conferință, a avut nevoie de o sticlă de vin bun franțuzesc pentru a trece peste tristețea momentului. Colegul său Rapu Paul și-a pus mâinile-n cap când a realizat că a plecat ca cetățean european și s-a întors cetățean non-european, relatează site-ul 24 Matins.
Din punctul de vedere al formalităților, cel puțin până la finele anului în curs nimic nu se schimbă pentru francezii care se duc în Regatul Unit și nici pentru britanicii care vin în Franța. Cărțile de identitate din UE rămân valabile pentru călătorie pînă în decembrie 2020, iar Eurostar, care asigură din 1994 călătoria de la Paris la Londra în două ore și jumătate, circulă conform programului.
Dacă nu se schimbă nimic din punct de vedere logistic, nu același lucru se poate spune prin prisma simbolică. ”Sunt trist, mai ales pentru nepoții mei, care nu vor cunoaște libertatea de a călători, de a munci pe care noi am cunoscut-o. Și ei nici nu au putut să voteze. E nedrept pentru ei”, spune John Earwicker, un pensionar din Oxford.
”Bun, șampanie pentru toată lumea” – încearcă o prietenă de-a lui să-i ridice moralul. ”Nu, în seara asta va fi mai degrabă supă de lacrimi”, răspunde el.
Ultimul Eurostar înainte de Brexit. Sentimente amestecate și la Londra
Pe cealaltă parte a Canalului Mânecii, în Gara Saint-Pancras din Londra, aceleași sentimente confuze pentru pasagerii care părăsesc o țară ce nu va mai fi europeană atunci când vor coborî din tren la gare du Nord.
Pentru Dominic, care se duce la Paris să se întâlnească cu prietena sa, este în același timp ”bizar și trist” să realizeze că ia ultrimul tren spre Europa, în condițiile în care acest englez de 27 de ani a votat la referendumul din 2016 pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.
În holul gării, la Sosiri, un bărbat și-a adus pianul și cântă ”Imagine” a lui John Lennon. 50 de metri mai încolo, o altă reprezentație muzicală. ”La revedere, Bruxelles. Amin. Sperăm că nu ne vom revedea niciodată” – cântă Sally împreună cu un mic grup, în vreme ce soțul său, îmbrăcat cu un tricou în culorile Union Jack, o acompaniază la pian.
Adepți convinși ai Brexit-ului? Nici pomeneală. Cuplul, pro-UE convins, a decis să cânte pentru toată lumea. Trei piese pentru ”remainers”, trei pentru susținătorii Brexit-ului și ”una pentru toată lumea”. ”Facem asta pentru că este amuzant! Brexit-ul a devenit prea serios”, explică Peter Chester, în vârstă de 72 de ani.