miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

Ukrzaliznytsia asigură finanțare pentru noi locomotive electrice

Parcul de locomotive de marfă al Ukrzaliznytsia va fi reînnoit cu o finanțare de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru a sprijini achiziționarea de locomotive electrice.

Acordul a fost semnat de Căile Ferate Ucrainene, BERD și Ministerul pentru Comunități, Teritorii și Dezvoltarea Infrastructurii cu ocazia Conferinței de redresare a Ucrainei (URC2024), care a avut loc la Berlin în zilele de 11 și 12 iunie 2024.
Căile Ferate Ucrainene vor achiziționa 80 de locomotive electrice moderne de marfă. Achiziția relevantă a fost deja publicată pe portalul de licitații al BERD, precizează compania.
Cerințele licitației stipulează că, pe lângă furnizarea de locomotive, câștigătorul trebuie să creeze condiții pentru întreținerea și repararea în garanție a noului material rulant de tracțiune pe teritoriul Ucrainei. Acesta este un pas evolutiv în abordarea actualizării flotei, deoarece compania nu doar cumpără echipamente, ci schimbă și abordarea privind întreținerea acestora. De asemenea, aceasta va permite localizarea la maximum a capacităților de întreținere și reparare a locomotivelor în Ucraina.
În conformitate cu termenii licitației, potențialul furnizor va oferi locomotive electrice cu două sisteme, cu o viteză maximă de operare de până la 120 km/h. De asemenea, producătorul trebuie să se ocupe de instruirea personalului Ukrzaliznytsia pentru a conduce locomotive. Ofertanții trebuie să prezinte două opțiuni pentru oferta de licitație care să acopere furnizarea a 30 sau 80 de locomotive, în funcție de disponibilitatea fondurilor. Cererile de ofertă sunt acceptate până la 22 iulie 2024.
Anterior, în cadrul proiectului de finanțare nerambursabilă al Băncii Mondiale „Restaurarea infrastructurii logistice de importanță critică și conectarea la rețea (RELINC)”, Ukrzaliznytsia a primit confirmarea că va aloca 190 milioane USD.
„Problema actualizării parcului de locomotive de marfă al Ukrzaliznytsia este critică și urgentă. Colaborarea cu Banca Mondială și BERD este un exemplu de cum una dintre cele mai mari instituții financiare internaționale și-a unit forțele pentru a implementa un proiect de o asemenea anvergură. Achiziționarea de locomotive electrice noi și de înaltă tehnologie va crește semnificativ eficiența transportului de marfă”, a declarat Evhen Lyashchenko, directorul general al Căilor Ferate ucrainene.

Căile Ferate Ucrainene, BERD și Banca Mondială au convenit, de asemenea, să efectueze o analiză tehnică, de mediu, socială, financiară și economică a proiectului înainte de investiție.
În aprilie 2024, Ukrzaliznytsia și Banca de Export-Import a Statelor Unite au semnat un acord de împrumut în valoare de 156 de milioane de dolari pentru achiziționarea a 40 de locomotive diesel de la Wabtec. Acordul permite finalizarea negocierilor dintre Ukrzaliznytsia și Wabtec și începerea procedurii de achiziție a locomotivelor.
De asemenea, Ucraina trebuie să își restabilească și să își reabiliteze infrastructura feroviară, pentru care, la 7 iunie 2024, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat un acord de grant suplimentar cu Guvernul Confederației Elvețiene, pe baza acordului semnat în 2022.
Noul acord prevede furnizarea de sisteme de fixare a căilor ferate în 2024-2025 pentru refacerea infrastructurii feroviare, în primul rând pe direcțiile coridoarelor de transport care se învecinează cu țările UE, inclusiv Slovacia, România, Ungaria, Polonia, precum și pe rutele spre porturi și Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). În special, sunt planificate lucrări în următoarele direcții:

Kiev – Zhmerinka – Pidvolochysk – Lviv;
Zhmerinka – Vapnyarka – Odesa;
Kiev – Hrebinka – Krasnograd – Lozova;
Lviv – Uzhhorod;
Kiev – Myronivka – Pyatikhatky – Chaplyne.
Ukrzaliznytsia intenționează să restabilească un total de 230 km de infrastructură feroviară și să crească viteza și debitul pe secțiunile reparate și să asigure servicii de transport feroviar fără probleme, folosind aceste conexiuni.

Acordul de grant semnat între Guvernul Ucrainei și Guvernul Confederației Elvețiene cu privire la Proiectul de sprijin de urgență pentru îmbunătățirea și restaurarea infrastructurii feroviare din Ucraina a fost semnat la 23 decembrie 2022. Acesta prevedea o finanțare în valoare de până la 14 milioane de franci elvețieni pentru sistemele de fixare a șinelor companiei elvețiene Schwihag AG pentru îmbunătățirea și restaurarea a până la 270 km de infrastructură feroviară. Aceste conexiuni au fost utilizate pe rute importante, cum ar fi Kiev – Odesa, Kiev – Dnipro, Kiev – Lviv și Lviv – Uzhhorod.
În 2023, Banca Mondială și Ukrzaliznytsia au semnat un grant de 25 de milioane de dolari pentru reconstrucția infrastructurii feroviare și creșterea transportului feroviar de marfă.
Potrivit raportului RDNA3 elaborat de Banca Mondială, Guvernul Ucrainei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite în februarie 2024, pentru perioada 2024-2033, Ucraina are nevoie de 13,6 miliarde USD pentru a reconstrui căile ferate, podurile, stațiile și sistemele electrice. În plus, țara are nevoie de 2,5 miliarde USD pentru a-și reconstrui flota de material rulant.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole