Patru sute de kilometri de cale ferată din Republica Moldova vor fi reabilitați în colaborare cu compania feroviară de stat din Ucraina, Ukralizniția.
Un Memorandum a fost semnat la Vinnița (oraș din vestul Ucrainei) de către reprezentanții Ukralizniția și cei ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, în baza căruia lucrările de reconstrucție a celor 400 km de căi ferate vor fi realizate cu participarea specialiștilor din Ucraina.
Este vorba de Coridorul Feroviar Nord-Sud al Republicii Moldova: Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Călărași – Căinari. Proiectul va fi realizat până la sfârșitul anului 2024 și după finalizarea lucrărilor viteza și capacitatea trenurilor va fi sporită. Acesta este un pas important în fortificarea cooperării comerciale și economice dintre Moldova și Ucraina, notează site-ul Oficial.md.
Cale ferată din Republica Moldova, reabilitată în cadrul inițiativei ”Solidarity Lanes”
Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată a fost elaborat de feroviarii moldoveni în cadrul inițiativei ”Solidarity Lanes” care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative, precum și stimularea dezvoltării economice a Moldovei și facilitarea transportului de mărfuri din Ucraina către Uniunea Europeană.
Acesta va fi implementat cu sprijinul financiar al partenerilor externi ai țării situate la granița de est a Uniunii Europene. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat deja un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi Guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro. În total, pachetul de finanțare are o valoare de 71 de milioane de euro (28 de milioane de euro vor fi investiți din alte surse).
De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța (în estul României), precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.