UK: 60 miliarde lire sterline pentru transport in regiunea de Nord

In 2018, planul de transport integrat pentru nordul Angliei, plan ce include crearea unui Centru Feroviar Puternic in Nord (Northern Powerhouse Rail network), va fi supus aprobarii de catre Guvernul de la Londra.

Autoritatea Transport for the North (TfN) a anuntat ca a fost conceput un proiect privind un Plan de Transport Strategic, iar acesta va fi publicat tot in 2018 ca parte a derularii procedurii de consultare publica.

Catre sfarsitul lui 2018, un alt proiect, de data aceasta pentru un plan de activitate al Northern Powerhouse Rail network, va fi inaintat Secretarului de Stat pentru Transport.

Potrivit TfN, Northern Powerhouse Rail network va spori conectivitatea feroviara pe segmentul est-vest si include o serie de componente ce vor imbunatati conexiunile cu High Speed 2.

Transport for the North estimeaza ca planul ce va fi dezvoltat pe o perioada de 30 de ani va avea un cost anual intre 2 si 2,3 miliarde lire sterline (2,26 – 2,06 miliarde euro). Se estimeaza astfel un cost total intre 60-69 miliarde lire sterline (68-78 miliarde de euro), pe toata durata celor 30 de ani.

Mai mult, anual, doar pentru infrastructura de transport se vor aloca fonduri de 700 pana la 900 milioane lire sterline (793 milioane – un miliard euro).

Viziunea Transport for the North cuprinde o Regiune de Nord prospera, unde conexiunile de transport modern conduc catre dezvoltare economica. Planurile pe care le intreprindem vor revolutiona modalitatea de a calatori in Nord, in special legaturile est-vest care anterior nu s-au bucurat de prea multa atentie. Prin extinderea acestor legaturi se va imbunatati si activitatea economica a regiunii”, sustine John Cridland, Presedinte al TfN.

In acest sens, Transport for the North colaboreaza cu Departamentul de Transport, cu responsabilii pentru HS2 si Network Rail in vederea evaluarii optiunilor pentru coridoarele Northern Powerhouse Rail network. Cel mai probabil reteaua va fi dezvoltata in baza unei combinatii de infrastructura feroviara noua si modernizata.