UE sustine modernizarea sectiunii feroviare Križevci-Dugo Selo, in Croatia

Comisia Europeana a anuntat ca investeste 145 de milioane de euro, din Fondul de Coeziune, pentru imbunatatirea transportului feroviar pe sectiunea dintre Križevci, oras din centrul Croatiei si Dugo Selo, oras situat in apropiere de capitala Zagreb. Aceasta sectiune, in lungime de 38 de kilometri, este parte a Coridorului Mediteranean, parte a Retelei Trans-Europene de Transport (TEN-T) si face legatura intre Croatia si statele vecine Ungaria si Slovacia si, la scara mai larga, intre sudul si estul Europei.

Lucrarile au inceput in mai 2016 si, potrivit guvernului de la Zagreb, vor fi finalizate in 2020. Costul proiectului se ridica la 1,25 miliarde kuna (168,6 milioane euro).

Proiectul include modernizarea si dublarea liniei de cale ferata intre cele doua orase, modernizarea celor doua statii feroviare, precum si modernizarea sistemelor de telecomunicatii si semnalizare. Potrivit proiectului, se va construi si o sectiune rutiera adiacenta, ce va cuprinde un pod si mai multe tunele, pentru a facilita accesul la reteaua de cale ferata.

„Uniunea Europeana investeste in imbunatatirea conexiunilor atat in interiorul Croatiei cat si a celor cu statele vecine, conectate la reteaua TEN-T. Acest proiect va contribui la dezvoltarea unui transport care nu afecteaza mediul inconjurator dar si la dezvoltarea economica a Croatiei, prin facilitarea transportului de marfuri si a turismului”, a precizat Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala.