UE finanteaza modernizarea liniei Plovdiv – Burgas

Uniunea Europeana a alocat 293 de milioane de euro prin Fondul de Coeziune pentru modernizarea liniei de cale ferata Plovdiv – Burgas.
„Datorita acestui proiect finantat de UE, cetatenii bulgari vor beneficia de reducerea timpului de calatorie si de mai multa siguranta. Deoarece acest proiect promoveaza mobilitatea durabila in tara, cetatenii vor beneficia si de o mai buna calitate a aerului”, a declarat Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Creţu.
In cadrul proiectului, vor fi instalate noi sisteme de semnalizare si telecomunicatii, iar trecerile la nivel existente vor fi inlocuite cu 29 de poduri rutiere, un pasaj pentru pietoni si un pasaj subteran.
Proiectul va reduce timpul de calatorie atat pentru transportul de pasageri, cat si pentru cel de marfa cu 40 de minute, iar trenurile vor atinge viteze cuprinse intre 130 si 160 km/h pe sectiunea de 293 km. Acest lucru va face calatoria cu trenul competitiva comparativ cu transportul rutier si va promova mobilitatea durabila in Bulgaria.
A doua faza a modernizarii liniei Plovdiv – Burgas necesita o investitie de 320 de milioane de euro fiind un proiect desfasurat in cadrul Programului Operational de Transport si Infrastructura de Transport 2014-2020.
In regiunea Plovdiv, Bulgaria va realiza Nodul Feroviar Plovdiv care necesita o investitie totala de 103,47 de milioane de euro, din care aproape 88 de milioane de euro vor fi acoperiti prin programul CEF-Transport (Mecanismul de Interconectare a Europei).