spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

UE finanteaza legatura feroviara a Turciei cu Bulgaria

Uniunea Europeana a acordat Turciei o finantare in valoare de 275 de milioane de euro pentru constructia liniei de cale ferata Halkali – Kapikule care leaga zona metropolitana a orasului Istanbul de granita turco-bulgara. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 1 miliard de euro.
Finantarea face parte din potofoliul de investitii al Uniunii in Turcia prin fondurile Instrumentului pentru Asistenta de Preaderare (IAP) pentru perioada 2014-2020. Acesta este cel mai mare proiect de asistenta financiara UE – Turcia.
„Odata cu semnarea acestui proiect feroviar important, UE si Turcia demonstreaza inca o data ca pot colabora pentru binele oamenilor si pentru a crea un viitor comun sustenabil. Turcia este podul nostru intre Est si Vest. Vom face tot posibilul pentru a profita de potentialul cooperarii noastre”, a declarat Comisarul European pentru Transport Violeta Bulc.
Noua linie de cale ferata va furniza o legatura sigura, de mare viteza si ecologica pentru transport de marfa si pasageri intre statia Halkalı din Istanbul si punctul de trecere a granitei cu Bulgaria, statia Kapıkule / Svelingrad.
Linia dubla electrificata va permite trenurilor sa atinga o viteza de 200 km/h si va fi echipata cu cele mai moderne sisteme de semnalizare, compatibile cu standardele UE (ERTMS ETCS Nivel 1).
Linia dubla va avea o lungime de 229 km si va fi construita in doua faze. Sectiunea Cerkezkoy-Kapikule, finantata de UE, va fi construita de consortiul Gulermak-Alsim Alarko, in timp ce sectiunea Halkali-Cerkezkoy va fi finantata de guvernul turc. Ministerul Transporturilor a selectat compania Sweco pentru serviciile de consultanta pentru elaborarea proiectului detaliat al liniei Halkalı-Kapıkule. Conform estimarilor, proiectul va fi finalizat in 2022.
Odata finalizata, linia de cale ferata va aduce beneficii clientilor, dar si producatorilor de pana la 1,6 miliarde de euro.
Aceasta investitie ofera o extensie naturala a Retelei Trans-Europene de Transport si astfel, a fost identificat ca proiect de Interes European in cadrul Capitolului 21 al negocierilor privind Aderarea UE-Turcia.
In acest context, Turcia promite sa inceapa lucrarile de constructie a legaturilor feroviare strategice catre Podul Yavuz Sultan Selim peste Bosfor, cel mai tarziu in 2029. Aceste linii feroviare vor asigura legaturile care lipsesc si vor facilita dezvoltarea unui coridor comercial mai extins intre UE si Turcia si din Turcia catre Orientul Mijlociu, Caucaz si Asia Centrala.

Ultimele Articole