spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Ucraina si Slovacia au semnat un acord pentru dezvoltarea terminalelor logistice

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Volodymyr Omelyan, Secretarul de Stat din Ministerul Finantelor din Slovacia, Dana Meage, si Ministrul Transporturilor din Slovacia, Arpad Ersek, au cazut de acord sa evalueze dezvoltarea terminalelor logistice din Kosice si Mukachevo si au decis sa creeze un grup de lucru care sa includa reprezentanti ai companiilor feroviare din cele doua tari. Partile au discutat subiecte precum dezvoltarea cooperarii in domeniul feroviar si aviatic si au stabilit sa infiinteze un grup de lucru care sa dezvolte transportul de calatori si de marfa si sa abordeze probleme precum controlul vamal comun.

„Anul trecut, Ucraina a fost inclusa in Planul de Actiune pentru Investitii Straine TEN-T. Cu siguranta vom reusi daca ne unim eforturile cu Slovacia pentru a construi noi centre logistice. Dupa inaugurarea tunelului feroviar Beskid, traficul pe teritoriul Ucrainei si Slovaciei poate creste substantial si ar trebui sa profitam de acest lucru”, a declarat Volodymyr Omelyan.

In cadrul Parteneriatului Estic, CE si Banca Mondiala au elaborat Planul de Actiune pentru Investitii TEN-T conform caruia regiunea are nevoie de investitii in valoare de 13 miliarde de euro pana in 2030. Pentru Ucraina, investitiile necesare in sectorul de transport se ridica la 4,45 miliarde de euro. Cele 39 de proiecte prioritare includ sectorul rutier, cel feroviar, cel aerian, porturile si caile navigabile interioare. 9 dintre aceste proiecte se refera la dezvoltarea infrastructurii feroviare cu o investitie necesara de 851 milioane de euro pentru 530 de km de cale ferata.

Reprezentantii ministerelor celor doua tari au discutat despre dezvoltarea Drumului Matasii, si anume despre masurile de organizare a traficului de containere din tarile UE catre China si invers pe teritoriul Ucrainei si Slovaciei si despre dezvoltarea centrelor logistice in Mukachevo, Chop si Kosice.

„Ucraina si Slovacia au o viziune strategica comuna pentru dezvoltare. Realizarea unui complex logistic in Kosice poate transforma Ucraina si Slovacia intr-o poarta de acces intre Asia si Europa si intr-un hub logistic mare”, a explicat Dana Meager.

Slovacia a invitat Ucraina sa incheie un Memorandum de Dezvoltare pentru Drumul Matasii deoarece aceasta initiativa este de inters international, dar mai ales pentru Ucraina, Slovacia, China, dar si UE si Asia.

 

Ultimele Articole