spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

Ucraina se pregateste pentru inaugurarea tunelului Beskyd

Tunelul feroviar Beskyd cu o lungime de 1,8 km care leaga Ucraina de reteaua feroviara europeana va fi inaugurat in mai, a anuntat Ukrinform. „La 25 mai, trenurile vor incepe sa circule in tunelul cu linie dubla”, precizeaza compania feroviara de stat, Ukrzaliznytsia, citata de agentie nationala.
Constructia tunelului este realizata de Interbudmontazh si finantata printr-un imprumut in valoare de 40 de milioane de dolari din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, dar si printr-un imprumut paralel in valoare de 55 de milioane de euro acordat de Bance Europeana de Investitii (BEI).
Noul tunel cu linie dubla il va inlocui pe cel vechi, cu linie simpla, si va elimina blocajele de pe coridorul european de transport V care leaga Ucraina de Uniunea Europeana, crescand aproape de patru ori capacitatea de transport de la 12 trenuri pe zi in prezent, la 46 de trenuri odata cu finalizarea tunelului. Noul tunel va prelua 60% din marfurile de tranzit dintre Ucraina si Uniunea Europeana. Coridorul pan-european V se intinde din Venetia si Trieste (Italia) via Ljubljana (Slovenia) si Budapesta (Ungaria) pana in Liov (Ucraina).
Tunelul cu linie simpla a fost pus in exploatare in urma cu 130 de ani cand regiunea facea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar constructia noului tunel a inceput cu mai bine de 10 ani in urma. Scopul acestui proiect este inlocuirea tunelului existent construit in 1886. Din cauza faptului ca are o singura linie, un tren de marfa trebuie sa astepte la un capat pana cand un altul trece in directia opusa. Tunelul feroviar Beskyd se afla sub Muntii Carpati in sud-vestul tarii.

Ultimele Articole