Ucraina se alătură Mecanismului de Interconectare a Europei

12 aprilie 2019

Violeta Bulc, Comisarul European pentru Mobilitate si Transport si conducerea Bancii Europene de Investitii au salutat extinderea cooperarii dintre Ucraina si UE si au invitat Ucraina sa ia parte la proiectele desfasurate in cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei. „Ucraina poate lua parte la proiecte comune alaturi de statele membre UE in ceea ce priveste infrastructura transfrontaliera. De asemenea, va putea crea proiecte comune pentru imbunatatirea infrastructurii portuare, inclusiv in regiunea Azov. Un alt pas important catre integrarea completa a infrastructurii de transport a Ucrainei in UE este includerea in Mecanismul de Interconectare a Europei”, a declarat Ministrul Infrastructurii Volodymyr Omelyan.
In cadrul CEF, Ucraina poate implementa constructia si imbunatatirea rutelor feroviare care trec prin Ucraina si o leaga de reteaua feroviara europeana prin Polonia, Romania, Slovacia sau Ungaria.
In timpul unei intalniri intre Violeta Bulc, Comisarul European pentru Mobilitate si Transport si Ministrul Infrastructurii din Ucraina, s-au discutat probleme importante pentru cooperarea Ucraina-UE in domeniul transportului si infrastructurii, in special in ceea ce priveste aderarea Ucrainei la instrumentul de finantare CEF, asistenta UE in reabilitarea infrastructurii la Marea Azov, dezvoltarea Coridorului Rin-Dunare si a Coridorului Orient East/Med fata de reteaua europeana TEN-T, dar si extinderea legaturilor aviatice si feroviare cu UE.
Reamintim ca anul acesta, a fost semnat un Acord la Nivel Inalt cu privire la extinderea Hartilor TEN-T cu statele Parteneriatului Estic si dupa aprobarea Planului Indicativ de Actiune TEN-T de catre UE si Banca Mondiala. Conform acestui plan, investitia totala in proiectele de transport ale Ucrainei in urmatoarea decada este de 4,5 miliarde de euro.
„Ucraina saluta institutiile financiare internationale, in special BEI, pentru participarea la aceste investitii si planuri de utilizare a investitiilor PP in aceste scopuri. De asemenea, Ucraina exploreaza posibilitatea de a utiliza instrumentele de finantare CEF pentru proiectele comune de infrastructura cu statele vecine membre UE”, a declarat Omelyan.
In timpul intalnirii dintre Ministrul Omelyan, Directorul General pentru Mobilitate si Transport, Henrik Hololei, si Vazil Hudak, Vicepresedintele BEI, s-a discutat implementarea proiectelor comune de modernizare si crestere a sigurantei retelei rutiere, electrificarea caii ferate, reconstructia infrastructurii de transport si atragerea investitiilor catre industria maritima si cea a cailor navigabile interioare.