joi, septembrie 21, 2023
spot_imgspot_img

Ucraina își micșorează dependența de România. Proiecte feroviare în portul Izmail, concomitent cu adâncirea Bîstroe

Căile Ferate Ucrainene intenționează să extindă capacitatea gării Izmail și iau în considerare proiecte de îmbunătățire a rețelei feroviare în zonă. Detalii despre aceste proiecte feroviare au fost oferite după o recentă întâlnire a unor oficiali ai căilor ferate din țara vecină. Proiectele sunt dublate de planuri de adâncire a canalului Bîstroe, care odată puse în practică vor micșora dependența țării vecine de România, dar vor face inutile și multe dezvoltări din Portul Galați.

Reprezentanți din zona feroviară au discutat zilele trecute în cadrul unei ședințe despre aglomerarea stației Izmail cu material rulant și căi de soluționare a problemei. Portul este destinație curentă a aproximativ două mii de vagoane, în timp ce rata medie zilnică de descărcare în port este de aproximativ 100 de vagoane pe zi.

Potrivit directorului adjunct pentru logistică și lucru cu feribot al filialei regionale Odesa a Căilor Ferate din UZ (Căile Ferate Ucrainene) Ivan Iemets, se iau în considerare proiecte de extindere a capacității stației Izmail, și nu numai aceasta. În primul rând, vorbim despre secțiunile Artsyz – Izmail și Bilgorod (fosta Cetate Albă)-Dnistrovsk – Izmail.

Informații au fost oferite de firma de consultanță industrială ucraineană GMK Center.

Electrificarea, parte în aceste proiecte feroviare

În special, se are în vedere varianta electrificării tronsonului Bilgorod-Dnestrovsk – Izmail. Implementarea sa este de așteptat să înceapă anul acesta. „Numărul de trenuri care pot intra în gara Izmail este de cel mult nouă. Deci este suficientă capacitate pentru a aduce trenuri acolo. Dar dezvoltarea parcului Novy al stației Izmail în sine nu este suficientă”, a comentat Iemets.

Potrivit directorului adjunct al Căilor Ferate Odessa, acestea intenționează să finalizeze aici construcția liniilor a 8-a și a 9-a. În plus, nu totul depinde de calea ferată, deoarece în paralel, încărcarea și descărcarea vagoanelor continuă pe șine. „Descărcarea ar trebui să crească la 400-450 de vagoane, astfel încât să putem primi acest flux. Iar creșterea nivelului de descărcare este și o dezvoltare a căii portului. La noi, avem evenimente planificate și le vom realiza”, a spus reprezentantul UZ.

După cum a raportat anterior GMK Center, portul Izmail din 9 mai 2023 a manipulat 6,187 milioane de tone de marfă. Astfel, compania a îndeplinit planul anual de manipulare a mărfurilor și a atins un ritm record pe întreaga istorie a existenței portului de ținte anuale. Primele poziții în nomenclatorul mărfurilor în ceea ce privește volumele de transbordare sunt ocupate de cereale și alte produse agricole.

În 2022, portul Izmail a crescut transbordarea mărfurilor de două ori față de 2021 – până la 8,89 milioane de tone. Anterior, la o întâlnire trilaterală dintre Ucraina – Comisia Europeană – România, părțile au convenit să coordoneze eforturile de îmbunătățire și dezvoltare a capacităților de export prin canalele ucrainene și românești ale fluviului Dunărea. Ministerul Infrastructurii al Ucrainei intenționează să crească de 1,7 ori capacitatea de transport a porturilor ucrainene de pe Dunăre – până la 25 de milioane de tone pe an. Se intenționează să modernizeze porturile Izmail, Reni și Ust-Dunaysk, să construiască noi terminale și noduri și să atragă investiții private pentru construcția de terminale.

Toate aceste dezvoltări vor muta centrul de greutate al comerțului de mărfuri spre porturile ucrainene la Dunăre, Izmail fiind cel mai important dintre acestea.

 

Ultimele Articole