Ucraina este pregatita sa se alature coridoarelor europene de transport feroviar

Compania de Cai Ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a anuntat ca este pregatita sa se alature, impreuna cu statele membre ale Parteneriatului Estic, planului de extindere a coridoarelor europene de transport feroviar.

Reamintim ca in ianuarie 2019, Comisia Europeana a luat decizia de a aloca suma de 13 miliarde de euro pentru extinderea coridoarelor europene strategice de transport ale catre statele Parteneriatului Estic, vecine cu Uniunea Europeana (Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Georgia). Din aceste fonduri, doua miliarde de euro vor fi directionate exclusiv catre proiecte de cale ferata.

Tot din aceste fonduri, Ucraina ar putea primi suma de 850 milioane euro pentru implementarea proiectelor de modernizare a infrastructurii feroviare.

Planul de investitii anuntat in ianuarie 2019 a fost dezvoltat de catre Comisia Europeana in cooperare cu Banca Mondiala.

Proiectul lansat de catre Uniunea Europeana asigura modernizarea si electrificarea unor retele strategice. In ultimii ani, Ukrzaliznytsia a investit mult in dezvoltarea infrastructurii feroviare. In acelasi timp, atragerea fondurilor din partea Uniunii Europene, pentru proiecte de infrastructura, ar consolida semnificativ potentialul de tranzit din Ucraina”, a punctat Yevhen Kravtsov, presedintele Consiliului de Administratie al Ukrzaliznytsia.

Kravtsov a anuntat ca anul trecut, din capitalul primit, in valoare de 16,9 hrivna (548 milioane euro) Ukrzaliznytsia a cheltuit 5 miliarde de hrivna (162,2 milioane euro) pe investitii in dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Astfel, in 2018, Ucraina a modernizat 300 kilometri de cale ferata, pe linii catre principalele directii ale retelei TEN-T.