Ucraina contracteaza servicii de consultanta pentru un proiect de electrificare feroviara

8 ianuarie 2019

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a publicat cererea de exprimare a interesului pentru supravegherea lucrarilor de constructie si management de proiect pentru lucrarile de electrificare din Ucraina. Data de inchidere este 5 februarie 2019, iar bugetul este de 6 milioane de euro.
Proiectul implica electrificarea liniei de cale ferata Dolynska – Mykolaiv – Kolosivka, din sudul Ucrainei, catre porturile ucrainene de la Marea Neagra, pe o lungime totala de aproximativ 253 km. Caile Ferate Ucrainene au primit un imprumut de la Banca Europeana de Investitii si un imprumut BERD pentru a acoperi costul proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare din Ucraina. Proiectul va fi finantat de BEI si BERD si consta in lucrari de electrificare, montarea celei de-a doua linii, realizarea proiectului liniilor fara statii, dar si modernizarea sistemului de centralizare, semnalizare si telecomunicatii in statii si pe linii.
Proiectul va fi implementat in doua faze. Prima faza prevede sectiunea Dolynska – Mykolaiv cu o lungime de 148 km, iar a doua faza include electrificarea unei sectiuni de 105 km intre Mykolaiv si Kolosivka.
Lucrarile se vor desfasura in perioada 2019-2022.
Obiectivul proiectului este imbunatatirea capacitatii liniilor de cale ferata existente, dar si cresterea capacitatii coridorului principal intre centrul Ucrainei si porturile principale, imbunatatind astfel calitatea serviciilor de cale ferata si permitand caii ferate mentinerea sau chiar extinderea cotei modale.
Aceasta atribuire a serviciilor de supraveghere a lucrarilor de constructie si management de proiect va fi finantata printr-o subventie alocata de Platforma de Investitii pentru Vecinatate, asigurata de BEI in numele Cailor Ferate Ucrainene. Aceasta Platforma utilizeaza un ajutor nerambursabil furnizat de Comisia Europeana pentru a sustine activitatile Institutiilor Financiare Internationale in tarile vecine UE si pentru a asista initiatorii in diferitele etape ale unui proiect