luni, iunie 5, 2023
spot_img

Ucraina confiscă 15.000 de vagoane de marfă ale Rusiei

Căile ferate ucrainene demarează procesul de naționalizare a vagoanelor rusești în Ucraina.
Posibilitatea legală de a începe naționalizarea este prevăzută în legea „Cu privire la principiile de bază ale confiscării obligatorii a drepturilor de proprietate ale Federației Ruse în Ucraina (https://www.rada.gov.ua/news/razom/220320.html)”, semnată de președintele Ucrainei, potrivit informațiilor oferite marți de către Căile Ferate Ucrainiene – Ukralizniția.
În prezent, 15.000 de vagoane rusești sunt staționate pe șinele de cale ferată din Ucraina. Acestea sunt deținute de 250 de companii. Compania acționează puternic în condițiile legii. În prima etapă, căile ferate ucrainene vor pregăti lista proprietarilor de vagoane, unde Federația Rusă se numără printre fondatori. Următorii pași: decizia Cabinetului de Miniștri, decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Decretul Prezidențial și aprobarea unui alt proiect de lege.

 


„Procedura va dura. Determinarea gradului de implicare a proprietarilor de vagoane în Rusia este, de asemenea, o sarcină lentă. Dar avem timp și hotărâre. Vagoanele Rusiei vor lucra pentru economia Ucrainei. Vor fi utile, deoarece căile ferate ucrainene dezvoltă noi rute logistice către Europa care vor ajuta la reluarea operațiunilor de transport de marfă” – a declarat Oleksandr Kamîșin, președintele consiliului de administrație al companiei pe acțiuni „Căile ferate ucrainene”, într-o postare pe Telegram. În Rusia există doar 482 de vagoane ucrainene.

Ce prevede legea ucraineană

Președintele Ucrainei V. Zelensky a semnat Legea Ucrainei „Cu privire la principiile de bază ale confiscării obligatorii a proprietăților în Federația Rusă și a rezidenților acesteia”, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei. Această lege definește temeiul legal pentru înlăturarea forțată a drepturilor de proprietate (inclusiv în cazurile în care necesitatea militară o impune) a Federației Ruse, ca stat care a început un război pe scară largă împotriva Ucrainei și a rezidenților acesteia.
Conform Legii, confiscarea forțată a proprietăților Federației Ruse și a rezidenților săi în Ucraina se efectuează fără nicio compensație (rambursare) a valorii acestora, având în vedere războiul agresiv de anvergură purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean.

Ultimele Articole