Turcia primeste un imprumut pentru achizitionarea a 10 de trenuri de mare viteza

Planul de a achizitiona zece trenuri de mare viteza constituie un prim pas, pe termen scurt, deoarece, pe termen lung Turcia a anuntat intentia de a cumpara inca 96 trenuri de mare viteza.

Banca Islamica de Dezvoltare (IDB) a semnat cu Turcia, la 22 noiembrie, acordarea a doua imprumuturi in valoare de 567 milioane de dolari. Potrivit Trezoreriei din Turcia, IDB va acorda Companiei de Cai Ferate din Turcia (TCDD) un imprumut in valoare de 367 milioane de dolari pentru a finanta Proiectul „10 trenuri de mare viteza”. Trezoreria turca a adaugat faptul ca imprumutul a fost acordat pentru o perioada de 20 de ani, inclusiv cu cinci ani perioada de gratie.

Acest imprumut a fost alocat pentru a veni in sprijinul proiectelor de extindere si modernizare a retelei feroviare conventionale precum si in sprijinul dezvoltarii retelei feroviare de mare viteza pe teritoriul turc. Cele zece trenuri de mare viteza vor fi puse in circulatie pe linia de mare viteza Ankara-Istanbul.

Potrivit TCDD, celelalte 96 de trenuri de mare viteza vor fi achizitionate in cadrul modelului SIP prin licitatie (Programul de Cooperare Industriala).
– primele 20 de trenuri de mare vitezaa vor fi produse direct in fabricile constructorului.
– 60 dintre aceste trenuri vor fi produse prin transfer tehnologic si cu 53% rata de localizare in Turcia.
– ultimele 16 trenuri vor fi fabricate intr-o unitate de productie care va fi infiintata in Turcia, cu o rata de localizare de minimum 74% prin transferul de tehnologie in cadrul proiectului „National Train”.

Tot la aceeasi data a mai fost semnat un al doilea imprumut, in valoare de 200 milioane de dolari. Acesta a fost semnat intre Banca de Dezvoltare din Turcia si Banca Islamica de Dezvoltare, Trezoreria din Turcia asigurand aceleasi conditii de garantare a imprumutului. Subsecretariatul turc al Trezoreriei a precizat ca cel de-al doilea imprumut va fi utilizat pentru finantarea Programului „Energie Ecologica si Infrastructura Energiei”.

 

Abonati-va gratuit la Newsletter-ul Club Feroviar, accesand link-ul  https://clubferoviar.ro/abonare-newsletter/ sau urmariti-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri, proiecte si licitatii in derulare din Romania, din statele Europei Centrale si de Sud-Est precum si Eurasia.