Turcia: licitatia pentru 96 de trenuri de mare viteza, amanata pentru aprilie

Compania de Cai Ferate din Turcia (TCDD) a anuntat ca licitatia pentru co-fabricarea a 96 de trenuri de mare viteza a fost amanata pentru 5 aprilie. Acest proiect este estimat la o valoare de 3 miliarde de euro si este asteptat cu un interes semnificativ de care producatorii din industria internationala de material rulant. Initial, licitatia ar fi trebuit organizata in luna ianuarie. TCDD a luat decizia insa de a amana organizarea procedurii de pre-calificare, la solicitarea mai multor companii din piata de profil care si-au exprimat dorinta de a participa la licitatie. Pentru pregatirea documentatiei necesare este nevoie de mai mult timp.

Potrivit conditiilor de participare la licitatie, un prim lot de 20 trenuri de mare viteza vor fi fabricate la sediul constructorului, cu doar 10% rata de productie in Turcia. Urmatorul lot de 60 trenuri de mare viteza se vor fabrica in Turcia, cu o rata de productie locala de 53%.

Restul de 16 vehicule, din totalul de 96, vor fi fabricate in Turcia de catre Tülomsaş (producatorul national de locomotive si vagoane de pasageri) insa sub supravegherea castigatorului licitatiei din aprilie 2018. Rata localizarii in Turcia pentru fabricarea celor 16 trenuri de mare viteza va fi de 74%.

Termenii de participare la licitatie includ si construirea unei noi fabrici de productie pe teritoriul turc, transferul de know-how precum si transferul, gratis, catre Tülomsaş, la finalul procesului de fabricatie, al tuturor utilajelor si echipamentelor utilizate de catre constructorul castigator al licitatiei.

Cel mai probabil, la solicitarea Tülomsaş, TCDD va cere ca noua fabrica sa fie construita in orasul Eskișehir.

Toate cele 96 trenuri de mare viteza vor trebui sa ruleze cu 250 km/h, sa fie echipate cu ETCS Nivel 1 si 2, sa fie dotate cu echipament de franare recuperativa. Noile trenuri de mare viteza vor trebui sa aiba o capacitate pentru transportul a 470 de pasageri, minim 90 de locuri in vagoanele business class (fiecare tren va avea cate doua vagoane business class). Trenurile vor avea si cate un vagon restaurant cu 16 locuri, dintre care opt locuri la barul cu care va fi dotat respectivul vagon.

Reamintim ca in luna ianuarie a acestui an TCDD a atribuit companiei Siemens contractul pentru construirea a 10 trenuri noi de mare viteza. Oferta depusa de catre producatorul german de material rulant a fost de 349 milioane euro. Acest proiect este diferit fata de cel din aprilie si a fost prima data anuntat in 2014.

 

Selectia anunturilor de licitatii, de pe site-ul e-licitatie.ro, care se adreseaza pietei feroviare romanesti o puteti gasi pe site-ul Catalog Feroviar la sectiunea “Licitatii”.