Turcia va lansa, in 2018, licitatia pentru linia de mare viteza Istanbul – Edirne

Adunarea Generala din provincia Edirne a anuntat ca licitarea primelor lucrari la viitoarea linie de mare viteza Istanbul – Edirne va fi lansata in 2018. Proiectul a fost dezbatut si in cadrul Parlamentului de la Ankara, in sedinta din data de 2 septembrie.

Un raport al Uniunii Europene si al Comisiei pentru Relatii Externe mentioneaza faptul ca linia, dezvoltata pe ruta Halkalı – Kapıkule, va permite rularea trenurilor la viteza de 200 km/h, realizand astfel conexiunea intre Edirne si Istanbul in o ora si 35 de minute.  

„La inceputul lui 2018 vom demara licitatiile pentru primele sectiuni, Halkali – Çerkezköy si Çerkezköy – Kapıkule (situat langa granita cu Bulgaria), din linia de mare viteza Istanbul – Edirne. Lucrarile se vor desfasura pe durata a trei ani de la atribuirea contractului, iar dupa aceasta perioada linia va fi supusa testelor timp de sase luni, pana la inaugurarea oficiala”, a declarat Özcan Soyupak, presedintele Comisiei pentru Relatii Externe.

Sectiunea Çerkezköy – Kapıkule va fi construita cu sprijinul unor fonduri de la Uniunea Europeana, pentru sectiunea Halkalı – Ispartakule se vor aloca fonduri de la Compania de Cai Ferate din Turcia (TCDD) iar pentru sectiunea Ispartakule – Çerkezköy fondurile vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Proiectul este estimat la 2,75 miliarde lire turcesti (670 milioane euro). Vor fi construite sase viaducte, 23 de poduri, doua tuneluri feroviare si sapte statii noi de cale ferata.

„Consideram proiectul ca fiind unul extrem de pozitiv pentru Edirne in special din punct de vedere comercial, turistic si al dezvoltarii transporturilor”, a precizat Recep Gürkan, primarul orasului Edirne.