Turcia construieste un nou terminal pentru linia Baku – Tbilisi – Kars

5 august 2016

Baku-Tbilisi-Kars_Georgia_image1Un nou terminal internațional, destinat liniei de cale ferata Baku – Tbilisi – Kars, este în plin proces de construcție în provincia Kars din Turcia. În plus, continuă și construirea unui centru de logistică în aceeași provincie.
Coridorul Baku – Tbilisi – Kars (BTK) este implementat în baza acordului interguvernamental semnat între Georgia, Azerbaidjan și Turcia.
”87% din această linie de cale ferată a fost construită pe teritoriul turc iar capacitatea maximă de tranzit va fi de 17 milioane tone de marfă anual”, a precizat Ahmet Arslan, Ministrul turc al Transporturilor.
Coridorul BTK va realiza conexiunea între rețelele feroviare ale celor trei țări semnatare. Acest proiect  va deschide în mod eficient un nou coridor de cale ferată dinspre Marea Caspică spre Europa prin Turcia, excluzând, eventual, nevoia de transport maritim odată ce tunelul feroviar planificat pe sub strâmtoarea Bosfor din Istanbul va fi finalizat (acesta este primul tunel din lume construit pe trei nivele). Proiectul Baku – Tbilisi – Kars ar putea facilita, de asemenea, un coridor feroviar nord-sud care leagă Rusia de Turcia. Această linie va fi destinată  atât transportului de marfă cât și celui de pasageri și se estimează că ar putea furniza o rută alternativă de transport de marfă acelora care tranzitează Iran-ul.