duminică, decembrie 1, 2024
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Tunelul Turdaș este pregătit pentru recepția finală

După patru ani de la începerea lucrărilor de construcție, Tunelul Turdaș este pregătit pentru receția finală, care va fi făcută de CFR SA.

Tunelul propriu zis a fost finalizat în vară de compania gălățeană Arcada, partener la Zilele Feroviare 2019, și recent au fost montate calea de rulare şi instalaţiile de semnalizare și automatizare feroviară. Constructorul tronsonului Simeria – Vințu de Jos (41,4 km), din care face parte tunelul, este Consorțiul Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euro Construct – Transferoviar Grup.

Luna trecută, CFR SA a anunţat că până la finalul anului în curs se vor desfăşura recepţiile pe categorii de lucrări finalizate între Simeria şi Sighişoara, parte componentă a Coridorului Rin – Dunăre (ramura nordică). „Vorbim despre modernizarea a aproximativ 170 km de cale ferată dublă, 22 de staţii de cale ferată, puncte de oprire, halte de mişcare, peste 240 poduri, podeţe, tuneluri feroviare, 11 pasaje inferioare şi superioare şi patru substaţii de tracţiune. Este un traseu pe care s-au construit trei noi tuneluri (Turdaş, Sighişoara şi Daneş), un pod în formă de arc şi varianate noi de traseu, construcţii care asigură atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h pe o lungime cât mai mare a acestui traseu”, informau reprezentanţii CFR SA.

Tunelul Turdaș are o lungime de 800 de metri

Tunelul a fost amplasat pe varianta locală a liniei de cale ferată Simeria – Coşlariu şi are o lungime de 800 de metri şi este completat cu două sectoare neacoperite care împreună cu tunelul măsoară aproape 2,500 kilometri.

A fost construit în curbă, pe o lungime de 605 metri, urmată de o curbă de racordare pea de 80 m şi de un aliniament de 95 m. Tunelul este executat prin metoda construcţiei în tranşee complet deschisă, în pământuri cu umflări mari, fiind primul astfel de tunel feroviar realizat după 1990 în România. A fost aleasă variana construcţiei tunelului, deoarece nu se putea merge pe vechiul traseu al căii ferate, pe malul Mureşului, având în vedere că proiectul prevedea o circulaţie a trenurilor cu până la 160 km/oră.

IN THE SPOTLIGHT

ANALIZĂ Ce au promis PSD, PNL și USR pentru calea ferată în 2020 și ce s-a făcut

Programul de guvernare PSD, aidoma celor ale PNL și USR, promiteau înaintea alegerilor generale din 2020 lapte și miere pentru transportul feroviar. Între timp,...

Ultimele Articole