spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

VIDEO Tunelul lui Anghel Saligny din Constanța se degradează pe zi ce trece

Tunelul lui Anghel Saligny din Constanța, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, este lăsat în paragină de ani buni și se degradează pe zi ce trece.

Tunelul lui Anghel Saligny din Constanța
FOTO mapio.net

Tunelul de cale ferată, din zona Portului, este o comoară arhitecturală și inginerească și, din păcate, nu este apreciată la adevărată ei valoare, relatează Dobrogea TV.

Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost construită în Dobrogea și care lega Cernavodă de Constanța, inaugurată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pentru una dintre ramificațiile căii ferate a fost nevoie de un tunel special, pentru că malurile din zonă se surpau.

”S-a făcut de către Anghel Saligny, la sfârșitul secolului XIX, acest tunel era o intrare și ieșire din port”, declară arhitectul Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Primăria a vrut să preia Tunelul lui Anghel Saligny din Constanța

Ceea ce a fost o adevărată capodoperă arhitecturală acum se degradează, pentru că de ani de zile zona tunelului a fost lăsată în paragină. S-au adunat gunoaiele, vegetația a crescut, iar tunelul a fost dat uitării. ”Iar acum ați văzut că se mai surpă și malurile din jurul lui”, mai spune Radu Cornescu.

Tunelul aparține de Căile Ferate Române, dar autoritățile locale au avut o încercare de a-l pune în valoare. ”Acum trei ani s-a pus problema într-o ședință a comisiei tehnice de urbanism a Primăriei ca acest tunel să devină iarăși funcțional pentru un pasaj rutier”, adaugă arhitectul. Pentru ca acest proiect, sau oricare altul care ar putea salva tunelul, să fie materializat, ar fi necesar acordul mai multor instituții. Însă, cel mai mult ar conta finanțarea, mai spun experții.

Ultimele Articole