Realizarea unui astfel de tunel este avută în vedere de autoritățile brașovene pentru transport metropolitan. Aceasta însă într-o etapă ulterioară, spune conducerea Asociației.
Deocamdată Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov (AMDDTPBV) este nevoită să reia licitația pentru realizarea de SF pentru nouă linii regionale.
Relaurea licitației are loc în contextul în care la finele lunii aprilie nicio firmă nu a depus oferte la licitația de realizare a studiilor de fezabilitate necesare modernizării sau realizării a opt linii regionale destinate transportului feroviar.
În data de 29 aprilie 2022 AMDDTPBV a publicat din nou anunțul de participare cu observația că ofertele sunt așteptate până la data de 3 iunie, cu desemnarea câștigătorului undeva în iulie 2022.
De ce însă AMDDTPBV nu a primit nicio ofertă? Șeful Asociației, Dragoș Florin David, nu are o explicație. Ba mai mult nu s-a schimbat nimic în noua documentație. „Probabil că au fost influențați de termenele scurte cerute acolo, însă nu avem cum să facem altfel căci acestea sunt cerințe europene de finanțare (proiectul este finanțat 98% prin POIM și expiră la finele lui 2023)”, a declarat el pentru Club Feroviar.
Durata contractului este de 20 de luni. Vechea documentație cuprinde solicitări de clarificare privind termenele scurte cerute și riscurile ca produsele livrabile să nu fie definitivate în termenele cerute.

Cum distrug zvonurile o licitație
O altă posibilă cauză este reprezentată de zvonuri privind existența unor firme ce urmau să fie favorizate. „Am înțeles că unii au zis că ar fi o licitație cu dedicație ceea ce evident nu era cazul”, explică directorul. Dealtfel faptul că nicio firmă nu a câștigat contractul este cea mai bună dovadă că nu a fost o procedură pentru o firmă.
La licitație au existat chiar opt firme care au cerut lămuriri privind documentația. Pentru directorul AMDDTPBV este un mister de ce niciuna nu a depus ofertă.
Întrebările sunt cu atât mai pertinente cu cât Asociația ar fi urmat să asiste firma câștigătoare la luarea avizelor iar cea mai mare parte a liniilor ferate necesitau doar modernizare/reabilitare. Doar în cazul liniei Râșnov-Bran ar fi fost necesară o linie nouă.
Oricum pe această secțiune sunt probleme. În zona Bran mulți s-au așteptat să fie realizată acolo autostrada (Predeal – Râșnov – autostrada Transilvania) și au cumpărat multe terenuri. Unii și le-au vândut între ei. Directorul Asociației menționează posibilitatea ca într-o etapă ulterioară să fie realizat un tunel feroviar între linia Predeal – Timișu de Sus și Râșnov astfel încât să fie facilitată circulația trenurilor. Acum pentru a se ajunge in zona Râșnov un tren trebuie să ocolească pe la Brașov.
Licitația are o valoare de aproape 13 milioane de lei. Scopul proiectului constă în elaborarea următoarelor analize și documente:
1. Planul Strategic/investițional (analiza de pre-fezabilitate) privind introducerea serviciilor de tren metropolitan sau a unor sisteme alternative de transport sustenabil.
2. Studiul de fezabilitate (SF) pentru investiţiile relevante şi prioritare rezultate din Planul Strategic – în principiu (sub rezerva rezultatelor studiului) acoperind liniile existente T1-T6 sau parte dintre acestea și – în măsura în care sunt necesare – investițiile complementare pentru linia T7 (pentru care un studiu de fezabilitate separat este în curs de elaborare de către CN CFR SA).
3. Documentaţii de achiziţie publică/caiete de sarcini (aferente investițiilor din SF) pentru realizarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor, proiectului tehnic de execuție și execuția lucrărilor (într-o singură etapă de contractare).
4. Pentru traseele noi (T8, T9), în funcție de rezultatele Planului Strategic:
a) în cazul în care soluţia de mobilitate optimă va fi feroviară (construirea unor noi secțiuni de cale ferată) se vor livra documentaţii de achiziţie publică/caiete de sarcini pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului preliminar (adecvată pentru contractarea în următoarea etapă, integrat, direct a serviciilor de proiectare și execuție) pentru construcţia secţiunilor de cale ferată respective;
b) în cazul în care soluţia de mobilitate optimă va fi cea de transport cu un sistem performant de autobuze nepoluante (achiziţie de autobuze nepoluante, infrastructura de încărcare, staţii şi acces la staţii, etc.), se vor livra documentaţii de achiziţie publică/caiete de sarcini pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția infrastructurilor necesare operării autobuzelor și achiziția autobuzelor nepoluante.
Care sunt traseele considerate
- T1. Brașov – Dârste – Timișu de Jos – Timișu de Sus – Predeal (Magistrala CF 300; aprox. 26 km);
- T2. Brașov – Bartolomeu – Cristian – Râșnov – Zărnești (Linia CF 203; aprox. 27 km);
- T3. Brașov – Bartolomeu – Ghimbav – Codlea (Magistrala CF 200; aprox 14 km);
- T4. Brașov – Bartolomeu – Stupini – Bod – Feldioara – Rotbav (Magistrala CF 300; aprox. 24 km);
- T5. Brașov – Hărman – Prejmer – Chichiş – Ozun – Sfântu Gheorghe (Magistrala CF 400; aprox. 32 km);
- T6. Brașov – Hărman – Budila – Teliu – Întorsura Buzăului (Linia CF 403; aprox. 43 km);
- T7. Brașov – Bartolomeu – Ghimbav – Aeroport Internațional Brașov (Ghimbav) – Bod (aprox. 12 km);
- T8. (Braşov -) Râşnov – Tohanu Nou – Bran
- T9. (Braşov -) Bod – Hărman / Prejmer – Dârste.
Proiectul, pregătit pentru finanțare europeană
Potrivit Asociației, proiectul celor nouă trasee metropolitane ar putea primi finanțare europeană. „Proiectul este pregătit în perspectiva potențialei finanțări din fonduri europene nerambursabile prin unul sau mai multe dintre programele existente sau viitoare (e.g. POIM 2014-2020, POT 2021-2027, PNRR etc.). JASPERS va oferi asistență tehnică Zonei Metropolitane Brașov/Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov în fazele de pregătire a prezentului proiect”.
Conceptul serviciului de tren metropolitan cuprinde următoarele componente, așa cum explică inițiatorii:
1. Infrastructura feroviară, inclusiv puncte de oprire.
2. Infrastructura de acces (la statii și puncte de oprire), inclusiv amenajări urbanistice „verzi”.
3. Achiziția de trenuri.
4. Sistem integrat de tarifare cu transportul public local.
5. Branding, publicitate și informarea publicului.
(Foto cu rol pur ilustrativ fără legătură cu proiectul noului tunel)