spot_img
miercuri, ianuarie 19, 2022
spot_img

Trump dă undă verde unui proiect feroviar de 2.570 kilometri lungime

O nouă linie de cale ferată va uni statul american Alaska de provincia canadiană Alberta, cu traversarea teritoriilor populațiilor indigene. Proiectul ar aduce 18.000 locuri de muncă și 60 miliarde dolari la PIB-ul Canadei.

Președintele american Donald Trump va aproba un proiect feroviar de marfă de 22 de miliarde de dolari care leagă Alaska de Alberta (Canada), potrivit unei postări a acestuia pe Twitter, informează CBC.

Pe baza recomandărilor senatorului din Alaska, Dan Sullivan și a congresmanului Don Young, el va elibera un permis prezidențial care aprobă proiectul A2A Rail, a spus el.

Proiectul presupune construirea a unei noi linii feroviare din Fort McMurray, prin Teritoriile de Nord-Vest și Yukon până la Delta Junction din Alaska, unde se va conecta cu calea ferată existentă și va continua spre porturile din apropierea Anchorage.

Calea ferată de 2.570 de kilometri ar putea deservi transportul unor mărfuri precum petrol, potasiu și minereu, mărfuri containerizate sau chiar pasageri.

Christine Myatt, un purtător de cuvânt al premierului din Alberta, Jason Kenney, a declarat într-o declarație prin e-mail că premierul a salutat aprobarea. „Guvernul din Alberta este bucuros să vadă aprobarea proiectului feroviar A2A în Statele Unite”, a spus ea.

O cale ferată nu doar pentru țiței

Kent Fellows, economist la Școala de Politici Publice a Universității din Calgary, a declarat că, deși petrolul este probabil principalul motor al proiectului, nu este singurul avantaj al aducerii unei linii de cale ferată în nord. „Calea ferată are unele avantaje și unele dezavantaje în comparație cu conductele”, a spus el. „Poți să te diversifici puțin … nu trebuie doar să transporti țiței. Poți deține și alte mărfuri, atâta timp cât există o piață pentru aceasta. Deci accesul pe piață este mare, nu doar pentru țiței”.

Fellows au spus că, pe lângă transportul mărfurilor din Alberta sau Yukon pe piețele internaționale, linia ar putea fi folosită și pentru importuri. Următorii pași vor include parcurgerea evaluărilor impactului asupra mediului și obținerea aprobărilor de reglementare corecte atât în ​​SUA, cât și în Canada.

În iulie, compania a comandat unei firme de inginerie să înceapă supravegherea terenurilor de-a lungul segmentului Alberta al traseului propus. Acesta a declarat că planifică să înceapă activități pe teren, precum curățarea terenurilor, împrejmuirea și pregătirea drumurilor de acces în provincie în următoarele trei până la șase luni.

„Noua linie feroviară va crea noi oportunități de dezvoltare economică pentru o gamă largă de afaceri, comunități și comunități indigene din Canada și Alaska”, a declarat anterior Sean McCoshen, fondator al A2A. Oficialii A2A Rail au spus că, dacă va fi construit, proiectul va crea peste 18.000 de locuri de muncă pentru lucrătorii canadieni și va aduce 60 de miliarde de dolari la PIB-ul țării până în 2040. (D.C.)

Ultimele Articole