Tronsonul Sighisoara-Coslariu, cuprins in finantarea de 800 milioane euro de la Comisia Europeana

Suma acordata Romaniei este pentru finalizarea a zece proiecte incepute in perioada 2007-2013. Printre altele cele zece proiecte ce vor primi finantare se numara si lucrari de infrastructura in domeniul transporturilor, inclusiv calea ferata.

Astfel, Comisia Europeana va acorda finantare pentru reabilitarea liniei de cale ferata Brasov-Simeria, componenta a Coridorului Pan-European IV, tronsonul Sighisoara-Coslariu.

”Aceste proiecte reprezinta mai mult decat simple investitii in infrastructura: folosite in mod eficient pot deveni catalizatori ai dezvoltarii la nivel local, regional si national. De aceea, este cu atat mai important ca fondurile UE sa fie folosite în mod strategic si in concordanta cu prioritatile de investitii din Romania”, a declarat Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu.

Comisarul european a amintit ca Romania a intarziat mai multe proiecte, ceea ce a dus la fazarea unora incepute in exercitiul financiar anterior (2007 – 2013), dar care vor fi finantate din fondurile alocate pentru exercitiul 2014-2020. „Din cele 20 de miliarde de euro alocate pentru 2014-2020, 2,8 miliarde de euro sunt proiecte fazate care trebuiau finantate din exercitiul anterior”.

Reamintim ca anul trecut, in luna octombrie, CFR SA a facut public stadiul lucrarilor pe loturile de investitii unde se desfasoara reabilitarea caii ferate Simeria – Coslariu – Sighisoara. Astfel, pe lotul Sighisoara-Atel, lucrarile sunt finalizate in proportie de peste 80%, pe tronsonul Atel-Micasasa lucrarile desfasurate insumează 77% din totalul investiției planificate, iar pe tronsonul Micasasa-Coslariu investitia este finalizata in proportie de peste 98%.