Peste două săptămâni, biletele metropolitane se vor putea cumpăra și pentru trenurile Titan Sud-Tânganu, după ce anul trecut Autoritatea pentru Reformă Feroviară lăsase Cernica în afara județului Ilfov. Numai că aceste bilete vor fi mai scumpe sau la același preț cu cele cumpărate direct de la casierie.
Pe 30 aprilie 2024 a intrat în vigoare Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1039 privind aprobarea tarifelor care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport feroviar public de călători care fac obiectul obligației de serviciu public. În actul normativ erau stabilite, printre altele, și traseele de tren metropolitan din jurul marilor orașe din România. În cazul regiunii București-Ilfov, sunt șase trasee feroviare pe care sunt valabile biletele metropolitane. Din lista de trasee lipsește însă cea care pornește din halta Titan Sud (pe teritoriul municipiului București, lângă stația de metrou Republica), spre București Sud Grupa C (Cățelu, pe teritoriul comunei Glina), Căldăraru, Cernica și Tânganu (raza comunei Cernica).
Club Feroviar a semnalat încă din vara anului trecut omisiunea, iar atunci președintele de la acea vreme al ARF, Ștefan Roșeanu, ne-a răspuns că ruta va fi introdusă ”în cel mai scurt timp posibil” în listă. Cum după 11 luni nu se rezolvase (între timp Roșeanu plecase de la conducerea ARF), în luna februarie am revenit cu o nouă solicitare, iar directorul general al instituției, Ilie Cîrceag, ne-a răspuns că trenurile Titan Sud-Tânganu vor fi introduse în listă odată ce va intra în vigoare un proiect de modificare a OMTI 1039/2024.
Trenurile Titan Sud-Tânganu, introduse în listă
Într-un final, ieri a apărut în Monitorul Oficial al României Ordinul cu pricina, în care se precizează că va intra în vigoare în termen de 15 zile, adică vineri, 28 martie 2025. În actul normativ se precizează, printre altele, că în anexă se va introduce și ruta menționată, a șaptea, și că biletul metropolitan va costa 6 lei.
Bine că s-a rezolvat, iar comuna Cernica a fost introdusă de ARF în județul Ilfov, unde de fapt se află din punct de vedere geografic și administrativ. Numai că noile bilete metropolitane nu vor fi deloc atractive. În primul rând, ele vor fi mai scumpe decât cele cumpărate de la casele de bilete ale Transferoviar Călători, operator ale cărui trenuri circulă pe această rută. Un bilet de la Titan Sud până la București Sud Grupa C, ori până la Căldăraru sau Cernica costă 5 lei la casierie. Doar biletul până la Tânganu costă 6 lei.
O facilitate cvasiinutilă pentru locuitorii din Cernica
Atunci de ce ai mai cumpăra bilet metropolitan? Mai ales că achiziționarea acestuia se poate face doar online, de pe site-ul special dedicat al Autorității pentru Reformă Feroviară.
Noua facilitate va fi, eventual, utilă doar pentru cei care-și vor cumpăra abonamente valabile trei ore, o zi, trei zile, șapte zile, 15 zile sau o lună pentru toată zona metropolitană București-Ilfov. Numai că și utilitatea acestora va fi limitată, din moment ce stația CF Titan Sud nu este legată cu trenuri de călători de nicio altă stație din București sau Ilfov, în afara rutei spre Tânganu (Oltenița). Va fi util un astfel de abonamanet doar dacă, de exemplu, ești din Cernica și ai treabă la Buftea. Iei trenul de la Cernica, te duci la Titan Sud, de acolo iei metroul de la Republica la Gara de Nord, de unde te urci în tren și te duci la Buftea, cu un abonament de trei ore sau o zi (în acest din urmă caz pentru călătoria dus-întors). În plus, vei plăti și călătoria cu metroul.
Situația nu este singulară
Situația nu este singulară în cazul biletelor din zona metropolitană București. Iată un tabel comparativ cu prețurile la casele de bilete și de pe site:
Ruta bilet metropolitan bilet la casierie
Linia 1. București Nord-Scroviștea 6,5 lei 7,5 lei
Linia 2. București Nord-București Obor-Islaz 6,5 lei 7,5 lei
Linia 3. București Nord-Domneștii de Sus hc 7,5 lei 6 lei
Linia 4. București Nord-Greci 7,5 lei 7,5
Linia 5. București Nord-Aeroport Henri Coandă 6 lei 6 lei
Linia 6. București Nord-București Progresu-Vidra 7,5 lei 9 lei
Linia 7. Titan Sud-Tânganu hc 6 lei 6 lei.
După cum se poate observa, doar pentru trei din cele șapte rute (București Nord-Scroviștea, București Nord-București Obor-Islaz și București Nord-București Progresu-Vidra) biletele metropolitane sunt mai atractive decât cele cumpărate pe canalele clasice și doar dacă parcurgi tot traseul de la cap la cap.
Mai ales că tot în Ordinul publicat ieri în Monitorul Oficial se precizează că biletele metropolitane nu vor mai fi valabile decât la trenurile Regio, așa cum am mai scris și când era în stadiul de proiect.