spot_img
marți, noiembrie 29, 2022
spot_img

Trenurile metropolitane, utile în 28 de orașe

Trenurile metropolitane ar putea fi o soluție pentru dezvoltare în România, dar și pentru reducerea emisiilor de carbon, iar 28 de astfel de comunități s-ar putea preta la astfel de soluții în acest moment, spune experții în mobilitate.

ora de sibiu

Potrivit lui Tudor Măcicășan, expert al Primăriei Capitalei, trenul metropolitan poate fi coloana vertebrală a transportului public de lung parcurs oricând există infrastructura sau un public țintă care să o folosească, informează green-report.ro.

Măcicășan susține despre costul infrastructurii că poate fi neglijabil dacă se introduce un serviciu pe infrastructura existentă.

„Tind să repet asta în cazul unor orașe din România, unde ne uităm la infrastructuri feroviare vaste extrem de subfolosite. Sunt cel puțin 28 de comunități din țară identificate care s-ar preta la servicii de tren metropolitan”, a declarat expertul, în cadru Conferinței Internaționale de Politici Publice de Mediu din cadrul Forumului Orașelor Verzi de la Brașov.

Totuși, el a subliniat că, în cazul anumitori poli de creștere, investițiile pot fi notabile. „Trebuie extinse linii, făcute stații și așa mai departe, dar corelat cu populația deservită, în cele mai multe cazuri sunt de-a dreptul oportunități, nu provocări”, a spus Măcicășan.

Bucureștiul n-a depășit capitolul studii

El a subliniat că Bucureștiul este de departe cel mai complex nod feroviar din România, iar aici există un studiu în lucru la nivelul autorităților care urmărește o creștere fazată. Totuși, o parte din infrastructură nu este funcțională sau electrificată și investițiile vor fi notabile. Potențialul de deservire este de peste un milion de locuitori ai orașului și mai ales ai zonei metropolei, astfel încât pe termen lung sistemul poate ajunge să se autosusțină.

„Pentru ca un astfel de sistem să funcționeze bine el trebuie corelat cu sistemele de transport de suprafața. Trenurile metropolitane sunt o necesitate pentru România. Suntem o țară prea săracă pentru a transporta în continuare rutier cu toate consecințele conexe, de la poluare la accidente, de la aglomerație la timp pierdut pentru toată lumea. Trenurile sunt scumpe, știm cu toții, și oportunitatea finanțării nu o să dureze pentru totdeauna. Autoritățile din România trebuie să profite de acest moment cheie și respectiv de Anul Feroviar European care vine inclusiv cu asistență pentru implementat asemenea proiecte”, a spus Măcicășan.

Brașovul, un proiect de tren metropolitan la maturitate

Brașovul este unul dintre orașele în care, în această perioadă, se derulează o analiză detaliată cu privire la oportunitatea și soluțiile tehnice pentru introducerea trenului metropolitan, iar orașul ar putea avea un astfel de mijloc de transport funcțional în următorii 2-3 ani.

,,Primăria, pe de o parte, trebuie să pregătească materialul rulant și operatorul, unde există finanțări, proiect la care lucram. Pe de altă parte, trebuie să lucreze activ cu CFR Infrastructură, Ministerul Transporturilor implicit, să amenajeze noile puncte de oprire, care sunt în curtea CFR Infrastructură, dar trebuie amenajate mai ales de primărie, pentru serviciul pe care o să-l opereze și aici un parteneriat este cheia”, a spus Măcicășan.

El a subliniat că nu vor exista gări, ci niște stații minimale, similare cu stațiile de autobuz, unde să existe un adăpost minimal și o infrastructură de taxare.

„Reducerea numărului de mașini de pe străzi are legătură, pe de o parte, cu capacitatea trenurilor, iar pe de altă parte, cu cadența. La un serviciu mediu, cu un tren la jumătate de oră și garnituri de trei vagoane ar putea să ducă cel puțin două mii de oameni pe oră sens, dintre care, aș spune, că jumătate ar veni din rândul șoferilor uzuali, din rândul navetiștilor cu automobilul, iar jumătate din alte moduri de transport, mai ales transportul public existent, rutier. Un tren metropolitan ar face acea rută considerabil mai repede și mai puțin stresantă, un confort mai mare și cu posibilitatea de a aduce o bicicletă sau un cărucior mult mai ușor. În principiu, un tren ar trebui să fie mult mai atractiv, dacă nu este operat greșit și are destule legături strategice în oraș, cu sistemul de transport de suprafață”, a precizat Măcicășan.

Pe de altă parte, el a explicat că în jurul Brașovului sunt localități satelit care nu sunt deservite de actuala rețea metropolitană, iar acestea vor trebui deservite din considerente de turism, dar și pentru navetismul sistematic.

La rândul său, primarul Brașovului, Allen Coliban, a explicat că acesta este cel de-al doilea mare proiect de infrastructură feroviară metropolitană, după cel al Bucureștiului. Brașovul are o infrastructură pe care se poate construi și va avea patru linii principale și până la 22 de garnituri care să opereze din 30 în 30 de minute și care să conecteze toate localitățile din jurul municipiului cu Brașovul.

„Proiectul la nivel de studiu de fezabilitate este aproape finalizat și este gata să fie depus pentru finanțare prin PNRR. Asta înseamnă că din momentul în care va fi deschis acest PNRR, noi putem să depunem proiectul și avem ca țintă ca până la finalul anului 2022 să finalizăm contractarea, partea de achiziție de trenuri. Asta înseamnă că mai luăm până la un an pentru livrarea primelor trenuri, vorbim la finalul anului 2023 de un transport feroviar funcțional în Brașov, dacă avem toate bornele din calendar respectate și la nivel ministerial”, a spus Coliban, la întrebarea Green Report. (D.C.)

Ultimele Articole