Trenurile din Marea Britanie, deținute de stat. Dar nu de cel britanic

15 august 2019

Trenurile din Marea Britanie sunt private și nu prea. O analiză făcută de The Independent relevă faptul că majoritatea operatorilor feroviari este deținută de guvernele altor state.

Trenurile din Marea Britanie

În condițiile în care se anunță că tarifele vor crește cu 2,8%, dezbaterea despre posobilitatea ca Regatul Unit să renaționalizeze sistemul feroviar – lucru cerut în 2017 de Partidul Laburist – a fost repusă pe tapet.

În urmă cu câteva zile, congresul confederațiilor sindicale și-a reînnoit cererea de renaționalizare, spunând că astfel vor scădea tarifele. ”Deja plătim cel mai mare preț la bilete din Europa pentru a călători în trenuri supraaglomerate și cu personal insuficient”, a declarat secretarul general al sindicatelor, Frances O’Grady, care a adăugat că pasagerii nu trebuie să plătească subsidii companiilor private.

Însă o mare parte din sistemul feroviar britanic este deja sub controlul statului, în condițiile în care Network Rail este responsabil de aproximativ 75% din industrie, incluzând liniile, mii de stații și instalațiile de semnalizare.

Trenurile din Marea Britanie, deținute de guverne străine

Dezbaterea despre naționalizare vizează însă cei peste 20 de operatori de pasageri. Dar și aici avem parte de o surpriză – aproape toți acești operatori sunt deținuți de stat. Însă nu de cel britanic. Mai trebuie menționat și faptul că unii dintre acești operatori au în spate aceleași companii mamă, cum ar fi Arriva, Abelio sau Govia.

De exemplu, Govia deține Thameslink, Southern, Great Northern și Gatwick Express. Firma este un joint venture între grupul Go-Ahead și compania franceză Keolis, care este deținută de statul francez.

Pe de altă parte, Arriva UK Trains este în spatele operatorilor Chiltern, CrossCountry, London Overground, Grand Central și Northern. În total, ea deține aproape un sfert din operatorii feroviari britanici și este parte a companiei germane de stat Deutsche Bahn. Abellio este deținută 100% de compania națională olandeză Nederlandse Spoorwegen.

Iată lista completă:

c2c: statul italian

Chiltern: statul german

Caledonian sleeper: privat

CrossCountry: statul german

East Midlands: statul olandez

Eurostar: statul francez

Gatwick Express: statul francez

Grand Central: statul german

Great Northern: statul francez

GWR: privat

Greater Anglia: statul olandez

Heathrow Express: privat

Hull Trains: privat

LNER: statul britanic

London Northwestern Railway: statul olandez

London Overground: statul german

London Underground: statul britanic

Merseyrail: statul olandez

Northern: statul german

Northern Ireland Railways: statul britanic

Scotrail: statul olandez

South Western Railway: Hong Kong

Southeastern: statul francez

Southern: statul francez

Stansted Express: statul olandez

TfL rail: Hong Kong

Thameslink: statul francez

TransPennine Express: privat

Transport for Wales: statul francez

West Coast: statul italian

West Midlands Railway: statul olandez