spot_img
miercuri, septembrie 28, 2022
spot_img

Cătălin Drulă anunță primele cifre oficiale. Câți călători circulă zilnic cu trenurile de aeroport

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat luni seara primele cifre oficiale referitoare la câți călători folosesc trenurile de aeroport.

trenurile de aeroport primele trenuri la Patinoar PO

”Trenul spre aeroport are o frecvenţă de 40 de minute, costă patru lei şi face 20 de minute de la Otopeni la Gara de Nord (De fapt, durata călătoriei Aeroport Henri Coandă – Gara de Nord este de 25 de minute. În sens invers se fac 20 de minute – n.red.) Este confortabil şi rapid. A crescut numărul de călători, a ajuns la aproape 600 zilnic, la un trafic în Otopeni de 10.000 de pasageri zilnic. Nu e rău la 6%, dar vrem să creştem această cifră prin promovare. Cred că oamenii încă nu ştiu. Cred că a existat o prăbuşire a traficului. Pe de altă parte, în vremuri de pandemie, te fereşti un pic de aglomeraţie, de mijloace de transport în comun”, a spus Cătălin Drulă la Digi24.Opt călători pe tren

Legătura directă între Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti și retur este asigurată zilnic de 72 de trenuri (36 de perechi), care aparţin SNTFC CFR Călători, Regio Călători şi Transferoviar Călători.

Făcând un calcul simplu pe baza cifrei avansate de ministru, rezultă un grad de ocupare mediu de 8,33 de călători pe tren. Sigur, cele din timpul zilei sunt mai ”aglomerate”, în vreme ce cele de noapte circulă mai mult goale.

Trenurile de aeroport ar putea circula la intervale de 30 de minute

Ministrul Transporturilor a menţionat că frecvenţa de circulaţie a trenurilor poate fi de două pe oră, fără investiţii majore, însă pentru o frecvenţă mai mare ar trebui o linie dublă. În momentul de față, se circulă pe linie dublă doar între Mogoșoaia și Ramificația Aeroport.

”Dublarea cred că ar permite un tren la 20 de minute, dar trebuie să vorbesc cu specialiştii. Deocamdată e un tren la 40 de minute, dar timpul este extrem de rapid, în 20 de minute eşti în Gara de Nord. Preţul este imbatabil. Dacă distanţa inter-trenuri este de 40 de minute, timpul de aşteptare mediu este de 20 de minute. Cred că se poate mai bine. Am discutat cu CFR despre creşterea la 30 de minute de frecvenţă. O să putem pune în Mersul trenurilor de anul viitor. Întâi vreau să vedem această revenire de trafic. Acum o lună-două erau undeva la 200 de călători pe zi. Această creştere la 600 în prezent pe cei trei operatori, CFR Călători şi doi operatori privaţi, este de bun augur şi sper să ajungem mai sus. Este o staţie imediat după aeroport (Patinoar PO, cunoscută ca ”gara lui Ion Țiriac” – n.red.), unde cred că se poate organiza un park & ride. Invit Consiliul Judeţean Ilfov, Primăria Otopeni, să se gândească la această soluţie. Mai opreşte şi la Parc Mogoşoaia, atracţie turistică, zece minute de la Parc Mogoşoaia până la Gara de Nord. Nu baţi cu nimic termenul ăsta. În maşină stai o oră”, a precizat Cătălin Drulă. (A.B.)

Ultimele Articole