Autoritatea pentru Reformă Feroviară a dat publicității raportul ultimei consultări a pieței privind achiziția de trenuri cu hidrogen. Concluzia este că licitația a fost deschisă fără a avea un cadru legal privind producerea și utilizarea hidrogenului. Trenurile cu hidrogen, nu mai devreme de trei ani.
România nu va avea mai devreme de trei ani trenuri cu hidrogen, este una dintre concluziile raportului de consultare a pieței publicat de ARF în sistemul electronic de achiziții publice. În plus, după cum se arată lucrurile la acest moment, licitația va avea loc pe baza prevederilor din… alte țări.
Trenurile cu hidrogen, nu mai devreme de trei ani
România nu va avea mai devreme de trei ani trenuri cu hidrogen, este una dintre concluziile ce figurează în raportul de consultare a pieței dat publicității recent de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
După eșuarea licitației destinate achiziției de trenuri cu hidrogen, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a dorit să afle, printre altele, care este un termen realist de livrare a primei rame cu hidrogen după semnarea contractului. În condițiile actuale de piață, este cel mai probabil ca livrarea primului tren să fie „în minimum 36 de luni de la semnarea contractului, aceasta dacă semnarea s-ar face în prima parte a acestui an”, este concluzia trasă după discuțiile cu producători de rame pe hidrogen.
O altă problemă majoră, dincolo de termenele lungi de livrare a ramelor, o constituie asigurarea hidrogenului necesar propulsiei și aspectele conexe carburantului folosit. România nu are un cadru legislativ implementat în prezent (reglementări tehnice și comerciale), fapt pentru care în faza de licitație va trebui să se ia reglementările de bază din alte țări pentru instalații similare. Sugestia este surpinzătoare, căci rareori s-a întâlnit o procedură de achiziție care să fie fundamentată de prevederi legale din alte țări. Apare întrebarea: dacă nu avem legislația necesară, de ce nu se urgentează realizarea acesteia, iar apoi să se demareze și licitația?
Prețul hidrogenului utilizat, indexat
Potențialii participanți au solicitat măsuri compensatorii care să le garanteze că nu vor înregistra pierderi cauzate de „vidul legislativ” sau de o viitoare legislație națională mai restrictivă decât cea internațională existentă, şi anume SO 19880-1:2020.
Apoi, contractul trebuie spart în trei subcontracte diferite, şi anume unul pentru livrarea ramelor, altul pentru întreținerea acestora și, în fine, al treilea pentru asigurarea combustibilului, ultimul incluzând și construirea punctelor de alimentare cu hidrogen. Autoritatea contractantă va trebui să obțină autorizațiile de construcție a punctelor de alimentare și să garanteze cantități minime de cumpărare a hidrogenului.
Mai mult, în contract trebuie introduse măsuri de ajustare a prețului de alimentare cu hidrogen pe kilometru, au cerut participanții.
Deși e o informație de interes public, Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu a precizat câte propuneri a primit, care sunt firmele care le-au înaintat și care este obiectul de activitate a firmelor în cauză, respectiv producători de material rulant, de hidrogen sau reparatori.
Astfel, date fiind aceste lucruri, România are șanse să piardă fondurile primite de la UE prin PNRR, această licitație fiind finanțată din aceste resurse. Țintele angajate de România în relația cu UE prevedeau ca până la acest moment să avem elaborată legislația aferentă producerii și utilizării hidrogenului, ori aceasta nu s-a întâmplat, fapt care duce la un blocaj în utilizarea banilor europeni
Citește Românii mai au de așteptat trenurile cu hidrogen. Licitație anulată pentru acestea