joi, iunie 1, 2023
spot_img

EXCLUSIV Trenuri ilegale. Ordinul lui Grindeanu, încălcat și de un mare operator privat

Nu doar CFR Călători pune în circulație trenuri ilegale, ci și transportatorii feroviari privați. În România, operatorii de transport feroviar, fie ei cu capital de stat sau privat, nu dau doi bani pe un Ordin al ministrului Transporturilor pentru definirea trenurilor de călători în funcție de serviciile oferite.

 

trenuri ilegale ale CFR Călători
FOTO Alex Vinga

Club Feroviar a prezentat recent cazul operatorului feroviar de stat CFR Călători care pune în mișcare trenuri Interregio cu automotoare Siemens Desiro (cunoscute ca ”Săgeata Albastră”), care nu respectă standardele minimale de confort pentru acest rang de tren, așa cum sunt ele definite în Ordinul nr. 134 din 9 februarie 2022 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 153/2011 privind modificarea și completarea Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare – nr. 005, aprobat prin Ordinul ministrului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 1.816/2005, și pentru definirea trenurilor de călători în funcție de serviciile oferite de operatorii de transport feroviar de călători.

Săgețile Albastre au fost construite acum mai bine de 20 de ani și nu au fost dotate cu prize în dreptul scaunelor, pentru ca pasagerii să-și poată încărca telefoanele mobile de tip smartphone sau laptopurile. Ce-i drept, la vremea respectivă asemenea device-uri erau o raritate în România și cine avea așa ceva era bogat și nu mergea cu trenul. În plus, automotoarele Desiro au fost gândite de Siemens de la bun început pentru operarea de rute regionale, de navetiști, nu pentru trenuri de lung parcurs, unde standardul de confort cerut este mai ridicat.



Patru operatori privați sunt în deplină legalitate

Am vrut să vedem dacă doar CFR Călători pune în circulație trenuri Interregio care nu respectă prevederile Ordinului menționat.

Din start, excludem de pe ”lista ilegaliștilor” Interregional Călători Cluj-Napoca. Chiar dacă automotoarele lor sunt mult mai vechi decât cele Desiro, acest operator nu pune în mișcare decât trenuri Regio.

contractele de servicii publice

În ceea ce privește Astra Trans Carpatic, materialul rulant din parcul activ al operatorului arădean este modern în totalitate, fiind dotat cu prize de 23 V și instalație de climatizare. Fie că vorbim de vagoanele clasice din compunerea perechii de trenuri IR 11500/11501 Arad-București Nord și retur, fie de automotoarele IC 2, aceasta este situația.

Regio Călători are și material rulant vechi, pe care-l folosește însă în compunerea trenurilor Regio. La Interregio, operatorul brașovean folosește automotoare Alstom seria X 72500, care au și prize, și instalație de aer condiționat funcțională, iar scaunele sunt foarte confortabile.

Aceeași situație o regăsim și în cazul operatorului craiovean Softrans. Acesta are un parc de doar trei rame electrice produse de firma-mamă Softronic, care îndeplinesc toate cerințele de confort pentru călătoria cu un tren Interregio.

Multe trenuri ilegale la Transferoviar Călători

trenuri ilegaleȘi acum ajungem la cel mai mare operator privat de pasageri, și anume Transferoviar Călători (TFC).

Cel mai nou material rulant al acestuia este reprezentat de automotoarele diesel Bombardier Talent. Cum acestea sunt produse în aproximativ aceeași perioadă ca Siemens Desiro de la CFR Călători și pentru același scop – trenuri de navetiști – ele au aer condiționat, dar nu și prize.

Un cititor al site-ului nostru ne-a semnalat faptul că a venit de la Ploiești la București cu un asemenea automotor, a plătit bilet de Interregio, dar n-a putut să-și încarce telefonul. Este vorba de trenul IR 10022 Brașov-București Nord, iar în aceeași situație se află și perechea sa IR 10021.

Din păcate, nu este singurul caz de acest fel. TFC operează trenuri IR pe mai multe rute, fără să asigure însă condițiile minimale de confort. De exemplu, și perechea de trenuri IR 10030/10031 este operată tot cu automotoare Bombardier Talent.

Situația este și mai gravă în ceea ce privește perechile de trenuri IR 10071/10072 și IR 10073/10074 pe ruta București-Galați și retur. Acestea sunt operate cu automotoare VT 614/624 care nu doar că nu au prize, nu au nici instalație de aer condiționat.

TFC este deținut de Călin Mitică, om de afaceri ce controlează și Remarul 16 Februarie, reparator de material rulant care ține sechestrate de patru ani de zile șase Săgeți Albastre ale CFR Călători.

ARF a promis că va penaliza operatorii care nu respectă indicatorii minimali

Anterior, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a promis, într-un răspuns pentru Club Feroviar, că va penaliza orice operator care nu respectă indicatorii din Contractul de servicii publice.

Pe această cale, semnalăm conducerii ARF și situația de la Transferoviar Călători. Iar pe pasageri îi îndemnăm să facă cerere scrisă pentru restituirea diferenței de tarif dintre Interregio și Regio. ”În ceea ce priveşte restituirea contravalorii diferenţei de tarif, menţionăm că această solicitare se poate efectua, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind Transportul pe căile ferate din România, aprobat prin OG nr.7/2005, republicat”, preciza ARF.

Ultimele Articole