spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Anchetă penală la Kiev, după ce trenul Rusia-Ucraina a traversat strâmtoarea Kerci

Kievul a deschis miercuri o anchetă penală, după ce trenul Rusia-Ucraina a intrat în Crimeea pe un pod recent construit, acuzând faptul că trenul a introdus în mod ilegal persoane în țară.

trenul Rusia-Ucraina podul feroviar Crimeea-Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni această legătură feroviară între Federația Rusă şi Crimeea, penisulă pe care a anexat-o în anul 2014.

Liderul de la Kremlin a anunţat că 14 milioane de pasageri şi aproximativ 13 milioane de tone de marfă urmează să traverseze podul în cursul anului viitor. Trenul a sosit la Sevastopol, de la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş rus.

Rusia a anexat Crimeea în baza faptului că locuitorii peninsulei s-au pronunţat în favoarea ”alipirii” într-un referendum. În urma anexării, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei. Ucraina a blocat trimiterea de furnituri pe teritoruul ucrainean către Crimeea.

Kievul nu e de acord cu felul în care a fost introdus trenul Rusia-Ucraina

Guvernul ucrainean a denunţat în mai multe rânduri noul pod care asigură legături între Rusia şi Crimeea, subliniind că acesta încalcă dreptul internaţional.

În octombrie 2018, procuratura ucraineană a deschis un dosar penal împotriva companiilor implicate în construcţia podului. Componenta rutieră a podului de pe ste strâmtoarea Kerci a fost inaugurată anul trecut.

Ultimele Articole