Cel mai probabil, Trenul Prietenia rămâne anulat pentru mult timp. Anunțul Ursulei von der Leyen

3 aprilie 2020

Cel mai probabil, Trenul Prietenia rămâne anulat pentru mult timp. La nivelul Uniunii Europene se discută o prelungire a închiderii frontierelor externe ale spațiului comunitar.

Trenul Prietenia rămâne anulat comisar european pentru Transporturi

În prezent au loc discuţii cu privire la o eventuală prelungire a închiderii frontierelor externe ale Uniunii Europene după Paştele catolic, având în vedere că pandemia noului coronavirus este în toi, a anunţat vineri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele membre UE au aprobat în unanimitate, pe 17 martie, propunerea CE de interzicere pe o perioadă de 30 de zile a intrării persoanelor din afara Uniunii, cu scopul de a opri răspândirea virusului. ”Suntem pe cale de a consulta toate statele membre, pentru a decide după Paşte ce este de făcut în continuare”, a declarat Ursula von der Leyen la postul francez de radio Europe1.

”Aceasta a fost măsură foarte bine primită de către statele membre. Toată lumea a înţeles necesitatea ei. Este oricum o idee foarte proastă să călătorim de prisos, să ne ducem în UE, dacă nu este necesar”, a subliniat ea.

Obiectivul acestei măsuri ”este de a împiedica oamenii care nu locuiesc în UE să vină la îngrijiri medicale în Europa, în contextul în care sistemul sanitar este total saturat”, a precizat Ursula von der Leyen.

Trenul Prietenia rămâne anulat, la fel și Moscova-Nisa

Efectele acestei măsuri se vor simți și la nivelul transportului feroviar.

”În conformitate cu decizia instituţiilor de conducere a Republicii Moldova, se sistează temporar circulaţia trenului Prietenia Chişinău – Bucureşti – Chişinău, cu plecarea din Chişinău începând cu 16 martie 2020 şi cu plecarea din Bucureşti începând din 17 martie 2020. Costul biletelor vândute va fi returnat integral”, a anunțat la jumătatea lunii trecute operatorului feroviar de stat din Republica Moldova. Tot din cauza epidemiei de Covid-19, s-a suspendat și circulația trenului Chișinău-Iași.

Aceeași soartă au avut-o și alte trenuri care veneau din afara spațiului comunitar, cum ar fi Moscova-Nisa.