joi, iulie 4, 2024
spot_img

Primarii din Sibiu și Șelimbăr au semnat un acord pentru trenul periurban Sibiu

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, și primarul Șelimbărului, Marius Grecu, au anunțat că au ajuns la un acord privind trenul periurban Sibiu, în vederea atragerii de fonduri europene pentru susținerea investiției necesară fluidizării traficului din zonă.

trenul periurban Sibiu lucrări în Gara Sibiu alegeri locale 2020 tunelul pietonal din Gara Sibiu
FOTO Turnulsfatului.ro

“Continuăm demersurile pentru realizarea trenului periurban Sibiu. Pentru o mai bună conectivitate între zona periurbană și municipiul Sibiu, traseul trenului urban va include, într-o primă etapă, legătura dintre Șelimbăr, zona industrială vest și Aeroportul Sibiu. Pentru aceasta este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr. Am purtat discuții cu domnul primar Grecu și mi-a confirmat întreaga sa deschidere pentru a sprijini acest proiect care va crește și îmbunătăți mobilitatea în zonă. Prin acest acord Municipiul Sibiu va fi mandatat să pregătească și să depună documentația necesară pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a transmis Astrid Fodor, citată de site-ul Știri de Sibiu.

Acordul de parteneriat între Sibiu și Șelimbăr va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Sibiu de la sfârșitul acestei luni, la fel și la Șelimbăr.

Până în prezent, Primăria Sibiu a purtat discuții și o corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor și Regionala Brașov a CFR SA privind necesitatea introducerii acestui nou mijloc de transport în comun, precum și pe tema finanțării proiectului din fonduri europene.

Scenarii de traseu pentru trenul periurban Sibiu

Potrivit Primăriei Sibiu, până în prezent au fost identificate patru variante de traseu, cea mai avantajoasă fiind considerată ruta Șelimbăr – zona industrială vest/Aeroportul Internațional Sibiu.

”O echipă de experți în domeniu contractată de Primăria Sibiu a realizat studiul de trafic pentru acest obiectiv, zona studiată cuprinzând întreg municipiul Sibiu și zona periurbană adiacentă (Șelimbăr, Cristian și Cisnădie). Au fost analizate patru scenarii pentru traseu, din care, cel care oferă cele mai multe beneficii, este pe ruta Șelimbăr – zona industrială vest/Aeroportul Internațional Sibiu, cu ramificație înspre cartierul Tilișca. Acest traseu oferă posibilitatea extinderii către Cisnădie, într-o a doua etapă a proiectului. Traseul propus se suprapune în proporție de aproximativ 80% pe liniile CFR existente, iar diferența va fi asigurată prin utilizarea liniilor industriale existente în municipiul Sibiu. În documentația elaborată de echipa de experți sunt prevăzute, pe lângă descrierea traseului, și amplasarea stațiilor, dublarea unor secțiuni de cale ferată pentru a permite încrucișarea trenurilor, înlocuirea unor elemente uzate ale căii ferate publice, amenajarea infrastructurii pentru încărcarea vehiculelor electrice pe baterii, instalarea de panouri fonoabsorbante, precum și a altor sisteme care să prevină accesul neautorizat în zona de siguranță feroviară, achiziționarea de trenuri ușoare, electrice/hibrid, etc”, mai prceizează Primăria Sibiu.

După aprobarea Acordului de parteneriat de către cele două consilii locale și semnarea acestuia, Primăria Sibiu va depune la Ministerul Transporturilor fișa de proiect în vederea aprobării finanțării pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice – studiu de fezabilitate, proiect tehnic și alte documentații de specialitate.

IN THE SPOTLIGHT

Avansul șantierelor feroviare în luna mai. Un constructor ”a spart norma”

Club Feroviar vă prezintă, ca de fiecare dată când apar informații noi, avansul șantierelor feroviare pentru modernizarea infrastructurii. Acum, situația aferentă lunii mai 2024...

Ultimele Articole