spot_img
miercuri, octombrie 5, 2022
spot_img

Adrian Covăsnianu, dezbatere despre trenul metropolitan la Iași. Pe ce rute va circula

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Covăsnianu, a inițiat la finele săptămânii trecute o dezbatere cu autoritățile locale despre trenul metropolitan la Iași.

”Deși este un concept nou pentru România, în alte state vestice (Germania, Franța și Elveția) se dovedește a fi o alternativă și un mijloc de transport persoane extrem de eficient. Am inițiat o primă dezbatere legată de trenul urban/periurban/metropolitan care poate reprezenta un mijloc de transport eficient și nepoluant în zona periurbană pe relațiile Ciurea-Iași, Lețcani-Iași și Holboca-Iași”, a scris secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.

La grupul de lucru au participat reprezentanți ai Prefecturii Iași, Consiliului Județean Iași, ai CFR SA (Regionala Iași), AFER, APM Iași și societatea civilă.

”În calitate de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, am demarat procedurile de introducere în legislație a conceptului de tren urban. În același timp, alături de specialiștii în minister, lucrăm la o metodologie pentru a identifica aglomerările urbane din România care se pretează la un asemenea tip de transport”, a explicat Adrian Covăsnianu.

Trenul metropolitan la Iași poate deveni realitate. Ce decizii s-au luat

Provocările sunt mari, atât de ordin tehnic și logistic, cât și financiar. Însă prin colaborarea inter-instituțională, susținere financiară (via POT 2021-2027) și un cadru legislativ, logistic și organizațional, serviciul feroviar metropolitan poate deveni operațional. Provocările climatice vor conduce către materializarea acestui serviciu de transport nepoluant, detaliază secretarul de stat.

La întâlnirea care a avut loc vineri la Iași s-au luat următoarele decizii:

  1. Realizarea cadrului operațional prin înființarea unei ADI (asociație de dezvoltare intercomunitară) formată din entitățile administrativ-teritoriale ce compun zonă urbană funcțională Iași (FUA Iași).
  2. Lansarea unei documentații tehnico-economice de tip Studiu de Prefezabilitate pentru identificarea și prezentarea scenariilor/opțiunilor tehnico-economice posibile necesare realizării obiectivului de investiții reprezentat de Trenul Metropolitan Iași.

3. Întâlniri periodice pentru a armoniza punctele de vedere ale instituțiilor implicate în avizarea documentațiilor tehnico-economice și în autorizarea viitorului serviciului feroviar metropolitan.

Conferinţa de Infrastructură 2021

Anul European al căilor ferate valorifică potențialul transportului feroviar

Organizată de data aceasta în format online, Conferința de Infrastructură 2021 va continua tradiția evenimentelor trecute, de a aduna la același prezidiu atât administratori de infrastructură feroviară, cât și companii care execută construcția sau modernizarea infrastructurii feroviare.

Aceștia vor analiza și prezenta proiectele finalizate până acum, pe cele în derulare, dar și pe cele ce urmează să fie licitate sau pentru care se vor semna noi contracte de finanțare.

ÎNREGISTRARE

Ultimele Articole