Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) a lansat anunțul de consultare a pieței pentru trenul metropolitan București Obor-Fundulea și pe linia de Oltenița. Numai că proiectul trenurilor din nordul Bucureștiului va rămâne neterminat, pentru că un alt proiect se plimbă de la TPBI la Primăria Capitalei.
TPBI a anunțat printr-un comunicat că a lansat anunțul de consultare a pieței pentru stabilirea valorii estimate și a duratei pentru Studiul de fezabilitate necesar dezvoltării serviciilor de tren urban și metropolitan București Ilfov pe traseele București Obor-Fundulea și Titan Sud-Frunzănești.
Consultarea pieței pentru serviciul de elaborare a documentației tehnico-economice se face în două ipoteze: cu toate avizele necesare și fără avize. Termenul de transmitere a ofertelor este data de 23.11.2023, ora 23:59.
Trenul metropolitan București Obor-Fundulea, în loc de București Nord-Fundulea

Lansarea serviciilor de tren metropolitan pe București Obor-Fundulea este salutară, însă mult mai utilă pentru bucureșteni ar fi conexiunea București Nord-Fundulea. Pe această rută fuseseră introduse automotoare Siemens Desiro, cu program cadențat, în Mersul Trenurilor 2019-2020 și au început să circule la începutul lunii ianuarie 2020.
Introducerea trenurilor de navetiști pe relația București-Fundulea, cu opriri pe traseu la Pantelimon, Pasărea, Brănești Sat și Islaz a fost un proiect promovat de secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, originar din județul Ilfov. Numai că a venit pandemia și, în starea de urgență, circulația lor a fost suspendată. Apoi a fost reluată pentru scurt timp, iar în final fostul director general al CFR Călători Dan Marian Costescu le-a anulat definitiv. Nici cei care au urmat după el – Ovidiu Vizante și Traian Preoteasa – nu au repus în circulație trenurile respective, chiar dacă ele erau foarte utile pentru navetiști.
Licitația pentru trenurile Gara Obor-Gara de Nord, plimbată între TPBI și Primăria Capitalei
Pentru ca trenurile Fundulea-București-Obor să aiba o utilitate, traseul ar trebui continuat mai departe, spre gările Băneasa și Nord.
Numai că proiectul privind trenurile de pe ruta Gara de Nord-Gara Băneasa-Pantelimon Vest (complexul comercial Dragonul Roșu)-Gara Obor a trecut de la TPBI la Primăria Municipiului București. Aceasta din urmă a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru realizarea a 11 noi puncte de oprire (printre care cele de la barierele Petricani și Andronache), însă procedura a fost anulată la finele lunii august din lipsă de oferte, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.
Între București Nord și București Obor, trenurile făceau până de curând 50 de minute, din cauza faptului că racordul direct din Magistrala 800 București-Constanța era inutilizabil de mai bine de un deceniu. Între timp, racordul respectiv a fost reparat de Antrepriza de Construcții Căi Ferate, iar de la 1 august, trenurile au început să circule pe aici. Durata călătoriei s-a redus la doar 29 de minute, însă în continuare pe noul racord nu circulă decât două trenuri pe zi – unul dus, unul întors. Iosif Szentes, director în cadrul TPBI, spunea recent că dacă PMB nu mai vrea să reia licitația pentru studiul de fezabilitate, TPBI ar putea prelua proiectul.
Tren metropolitan pe linia închiriată către Transferoviar

În ceea ce privește legătura Titan Sud-Frunzănești, TPBI a oficializat acum ceea ce Club Feroviar a anunțat la finele lunii trecute.
La vremea respectivă am scris că trenul metropolitan București ar putea fi extins și în județul Călărași, având în vedere că pe linia Titan Sud-Oltenița este trafic foarte mare de navetiști, iar firmele de salubritate din Capitală se alimentează cu forță de muncă din acea zonă.
Iosif Szentes spunea că în cadrul proiectului trenului metropolitan dezvoltat de TPBI ar putea fi inclusă și linia 801 Titan Sud-Oltenița, doar că pentru a se mări cadența trenurilor este necesară o reamenajare a stației Frunzănești, astfel încât să se creeze posibilitatea de încrucișare și urmărire a trenurilor. Pe secția de circulație 801 (linie simplă neelectrificată), care este închiriată de mai bine de zece ani de către Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă, circulă zilnic, în momentul de față, 11 perechi de trenuri operate de Transferoviar Călători. Frecvența trenurilor este ridicată – aproximativ un tren pe oră – însă Iosif Szentes spune că ea ar trebui mărită pentru a avea de-a face cu un tren metropolitan în adevăratul sens al cuvântului. Cadența ar trebui să fie undeva pe la 30 de minute sau chiar mai jos.